Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 07. csütörtök | Ambrus napja

Hírek

 

Mesélő védett épületek VII. – Petőfi tér 10.

2017. július 11.

A régi falu főtere mindig is központi szerepet töltött be a helyiek életében. Ebben a jelentős épületben Turra Erzsébet és lánya mesél nekünk családjuk és rezidenciájuk múltjáról.DSC_4703

DSC_4712A nagypapa Turra Adolf 1885-ben született Észak-Olaszországban. Más olasz mesteremberekkel együtt érkeztek a századforduló táján a fővárosi nagy építkezésekhez a környékre. Részt vettek az Országház és a Hősök terének építési munkálataiban. Turra Adolf a Fabro családnak dolgozott pallérként, emellett a budakalászi kőbányát bérelte és szállított onnan köveket budapesti munkákhoz. unnamed (1)DSC_4699Lovaskocsival vitték a monumentális kövDSC_4716eket a Hősök terére is. Házuk egy része bányairodaként működött, hat lovuk volt és hozzá szekerük. Később a bányát sikerült megvásárolniuk. Az utcafronton népszerű vegyeskereskedést is működtetett a család.unnamed (3) A sötét ötvenes években államosították az üzletet és a bányát, házakat. Mivel a család több ingatlannal is rendelkezett Budakalászon, kizsákmányolóknak bélyegezték őket, annak ellenére, hogy számos embernek biztosítottak munkalehetőséget.DSC_4708Saját házuk is állami kézbe került, melyért bérleti díjat kellett fizetniük a Tanácsnak. Ekkor halt meg Turra Adolf. Az igazságtalanságok sora még itt sem ért véget. Ez az állapot is rosszabbra fordult, 24 órán belüli kilakoltatást rendeltek el a családra.DSC_4704 A Budai úton fogadta be őket egy rokon, majd a téli fagyban álltak sokáig az udvaron a bútorok és anyagi javak. Adolf felesége, a nagymama is belehalt a megpróbáltatásokba. Helyükre a Turra házba két idegen családot költöztettek, Császárékat majd Telkeséket. Ekkortájt a lovakat és a szekereket is be kellett szolgáltatniuk. unnamed (2)Erzsébet édesapja a szakszervezetnél nehezményezte helyzetüket, így vissza tudták szerezni a ház egy részét, később az egészet. Amíg Erzsébet szülei más családokkal osztoztak a házon, nem akarták felújítani, később pedig már túl idősek voltak hozzá. DSC_4700Régen az épületet vadszőlő futotta be, az udvari kerekes kút most is megvan. Árnyékszék volt a kertben és istálló, amely egyszer beomlott az elmúlt években. Érdekes az is, hogy a ház alatti pincét légópincének tervezték.

A helyi védett épületek katalógusában szereplő adatok szerint építészeti értékkel rendelkezik a ház tetőszerkezete, ablakai, padlásszellőzője, vakolatdíszei és a lábazata.

 

A helyi védett épületek megőrzésére az Önkormányzat is nagy gondot fordít. Ennek érdekében írja ki minden évben a felújítására vonatkozó értékvédelmi pályázatot a város. Érdemes tehát megtekinteni Budakalász honlapján (www.budakalasz.hu/ertekvedelmi-palyazat) a pályázati kiírást annak, aki ilyen épületben él.