Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. június 17. csütörtök | Alida, Laura napja

Hírek

 

„Mi szem-szájnak ingere” – a Mentáskertben jártunk

2021. május 14.

Május 13-án nyitotta meg kapuit először, de nem utoljára, a budakalászi Mentáskert őstermelői piac a Faluház hátsó udvarán. Ott jártunk és szemünk-szánk tátva maradt a sok finomságtól. Képes beszámolónk következik.

Szöveg: Kuli Orsi | Fotó: Nagy Tamás

A reggeli órákban az időjárást tekintve még kétségeink lehettek, hogy lesz-e piac egyáltalán és amennyiben igen, vásárlók vajon eljönnek-e? Hiszen a zuhogó eső nem kedvez a piacozásnak. Nem sokkal a kétórai nyitás után érkeztem és meglepve láttam, hogy az időjárás ellenére mennyien eljöttek. Természetesen betartva a járványügyi előírásokat: mindenki maszkban nézelődött, árult és vásárolt.

Az árusok hívogató portékáik mögül beszélgettek az emberekkel, készségesen válaszoltak minden érdeklődő kérdésre. Tehát már a nyitás első órájában igazi piaci hangulat fogadott. Bele is vetettük magunkat a forgatagba, nézelődtünk, vásároltunk, kóstoltunk, kérdeztünk.

Az árusokról, kínálatról:

A piacon minden áru kistermelőtől (őstermelőtől) származik, sokszor egy-egy család áll a vállalkozás mögött.

Tartósítószert, adalékanyagokat, színezéket ezek a termékek nem tartalmaznak!

Termékeiket természetes úton állítják elő, természetes eljárásokat használnak, mint a szárítás, aszalás, dunsztolás, áztatás, sózás, füstölés, fermentálás. Az egészséges táplálkozást elősegítő alapanyagokból készültek/készülnek ezek a finomságok. Ebből azonban következik az is, hogy ezek a termékek nem állnak el addig, mint a bolti, tartósított élelmiszerek.

„Mindenki annyit vegyen belőlük, amennyi elfogy néhány nap alatt. Mi sem tukmáljuk az áruinkat, mert nem az az érdekünk, hogy megromoljanak és aztán a vásárlók ne térjenek vissza hozzánk. Minél elégedettebb vásárlókat szeretnénk, akikből esetlegesen kialakulhat egy állandó vevőkör – nyilatkozta Viki, a gödi sajtkészítő.

Ezalól kivételek a természetes módon tartósított húsáruk (kolbász, szalonna, sonka), illetve megoldást jelenthetnek az olyan házi megoldások, mint a fagyasztás.

Ezek a termékek – mint általában az őstermelői, kézműves termékek – drágábbak, mint a szupermarketekben kapható árucikkek. Viszont – első benyomásunk alapján – a Mentáskert termékei olcsóbbak, mint a környékbeli kistermelői piacok portékái.

A felhozatal a mosolygó kézműves pékárutól kezdve a különböző sajtkölteményeken, tejtermékeken át, kézműves termékekig vagy a különleges eljárással eltett erdei gombákig terjed. Tényleg mindent megtalálhattunk, „mi szem-szájnak ingere…”

Ne felejtsük ki a felsorolásból a kistermelői zöldségeket, virágokat, növényeket, palántákat, a házikészítésű lekvárokat, (cukormentes változatban is kapható) szörpöket, gyümölcs- és gyógynövény teákat, legkülönfélébb mézeket, adalékmentes krémleveseket, no és persze a környéken megszokott, klasszikus vásárfiát sem: a kézműves bögréket, kézzel varrott maszkokat, ékszereket.

Külön említést érdemelnek az íncsiklandó húsok (kolbászok, abált szalonna, májasok, füstölt sonkák). Ezeknek köszönhetően időutazásban is részem lehetett, hiszen ilyen illatot utoljára békésszentandrási nagyanyám, Emődi mama konyhájában, füstölőjében éreztem, amikor gyermekként, nyaranta, vacsorára levágott egy darabot a felfüggesztett füstölt kolbászból, abált szalonnából és a péknél frissen sütött, óriás, veknikenyérből mellé szelt egy karéjjal.

Tegnap tehát végre helyben is piacozhattunk egy jót és ezt mostantól megtehetjük minden csütörtökön délután a Faluház udvarán!