Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Mi történik a kiszáradt köztéri fákkal?

2022. augusztus 08.

A koratavaszi aszály miatt a nyár előtt az optimálisnál szárazabb volt a talaj, amit a júliusi forró, csapadékmentes időjárás tovább fokozott. Budakalász több köztéri fája kiszáradt. Az Önkormányzat az időjárásnak megfelelően gondozza a köztéri faállományt és elvégzi a szükséges munkálatokat, legyen az gallyazás, száraz ágak eltávolítása vagy a kiszáradt fák kivágása, illetve pótolja a faállományt.

A rendszeres ellenőrzés ellenére egy nagy vihar utáni reggelen észlelhetünk  letört ágat, vagy veszélyessé vált fát. Ebben az esetben segítsük a Rendészet munkáját és jelentsük be az esetet. A bejelentés lehetőségeiről itt olvashat.

Köztéri fa kivágására akkor kerülhet sor, ha az életet vagy vagyont veszélyeztet. Köztéri fa kivágása minden esetben engedélyköteles, a veszélyesség tényét pedig szakemberek állapítják meg. A köztéri fa kivágását elvégezheti az Önkormányzat, de a kivágásra kérelmet is benyújthatunk. Ha a kérelmet az Önkormányzat elfogadja, úgy a fa kivágása a kérelmező feladata lesz. A faanyag a kivágást végző kérelmezőt illeti meg, mint ahogyan a fa pótlásának kötelessége és a kivágáskor esetlegesen keletkező kár felelősségé is a kérelmezőé. A köztéri fa kivágásának lehetőségéről bővebben itt olvashat.

Fontos megemlíteni, hogy városunkban a magántelken álló fa kivágását is be kell jelentenünk az Önkormányzat felé. A bejelentésre szolgáló űrlap itt tölthető le. Az űrlap leadható az Önkormányzat ügyfélszolgálatán személyesen, postai úton vagy ügyfélkapunk keresztül. Az Önkormányzat jegyzője nemcsak kérelemre, hanem hatósági jogkörében is dönthet egy közterületen álló fa kivágásáról, ha a fás szárú növény az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyezteti és e veszély másként nem hárítható el. Ebben az esetben az Önkormányzat végezteti el a fa kivágását és gondoskodik a fa pótlásáról.

A közterületeken álló veszélyes fák kivágásakor keletkező faanyagot az Önkormányzat kérelem alapján a rászoruló lakosok között osztja ki.

A szociális alapú tűzifa igénylésének nyomtatványát itt tudja letölteni.  Az igénylést az Önkormányzat felé benyújthatja személyesen, postán vagy ügyfélkapun keresztül. Az igényeket érkezési sorrendben bíráljuk el és a készlet erejéig tudjuk a tűzifát biztosítani, illetve házhoz szállítani.