Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 15. szombat | Jolán, Vid napja

Hírek

 

Miért pusztulnak az Omszk parki fenyők?

2023. szeptember 13.

Egyre feltűnőbbé válnak az elpusztult (kiszáradt) fenyők az Omszk parkban, illetve a város egyéb területein is. Különösen a lucfenyőknél gyakori a pusztulás. Ez az elkeserítő jelenség a fenyőfélék botanikai sajátosságával és az éghajlat változással áll kapcsolatban. A fenyőfélékre jellemző, hogy a gyökereik a talajban sekélyen helyezkednek el, nem hatolnak le mélyen.

Az elmúlt évek többszöri aszályos időjárása miatt több fa kiszáradt. Amelyik fa nem száradt ki, a kártevőkkel szemben az is sokkal kiszolgáltatottabbá vált. A fenyők a perzselő nyarak, a tartósan csapadékmentes őszi, tavaszi hónapok és a hómentes telek alatt kemény stressz hatás alá kerültek. A lucfenyőkön kívül számos növényfaj szenved a nyáron magas, gyakran 30 °C-nál magasabb tartós hőhatástól, alacsony páratartalmú légköri viszonyoktól, fokozott UV sugárzástól és a száraz, vízszegény talajtól. Ilyen viszonyok között a fenyők legyengülnek, természetes ellenálló képességük csökken. A legyengült fenyőket megtámadják a különböző szúbogár fajok. A bogarak testükön fenyőket megbetegítő gombákat terjesztenek, amik az edénynyalábokban elszaporodva eltömítik a vékony csöveket és megakadályozzák a vízszállítást, így kiszárad a fa.

A lucfenyő kéregbogár (betűzőszú = Ips typographus) az elmúlt években például Franciaországban  mintegy 55 ezer hektárnyi lucfenyő erdőt tizedelt meg. Az Omszk park közepén levő tó valamikor kavicsbánya volt, a bányászat felhagyása után alakult parkká. A talaj minősége problémás, ásványi összetétele és szemszerkezete miatt az időjárás változásnak még inkább kiszolgáltatottak az Omszk park fái.

További információkat IDE kattintva olvashatnak.