Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поэдравльамо на интернет страници града Калаэа

2020. augusztus 08. szombat | László napja

Hírek

 

Milyen időt jósol vízkeresztkor a szél, Piroska napján a fagy, vagy Vince napján az olvadás?

2020. január 06.

Elődeink gondosan megfigyelték az időjárást. Lássuk, januárra, azaz Boldogasszony havára az egyes jelenségekből milyen következtetéseket vontak le őseink.

Úgy tartják, ha vízkeresztkor, azaz január 6-án – havazik, hamar megjön a tavasz. Ha olvad, azaz “csurog az eresz”, akkor hosszú telünk lesz, ha fagy, akkor még ennél is hosszabb, azaz sokat várhatunk arra, hogy kitavaszodjon. Régen leginkább annak örültek, ha január 6-án, vízkereszt napján fújt a szél, mert az jó termőidőt, szerencsés évet jövendölt. A vízkereszt ünnepéhez kötően különböző népszokások alakultak ki. Szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak: pl. megitatták az állatokat, magukra locsolták, a bölcsőre hintették vagy a ház akár földjét is meglocsolták vele. Szintén az ünnephez kötődő szokás, hogy a karácsonyfákat ekkor szedték le.

Január 13. Veronika napja

Általában ez volt a leghidegebb nap.

Január 17. Antal napja

Téli Szent Antal napja. Szent Antal a beteg emberek, háziállatok védőszentje, az egyik első ismert keresztény remete, a sivatagi atyák egyike.

Január 18.  Piroska napja

Január 18-án, Piroska napján, ha fagy, 40 napig fagyos idő várható.

Január 20. Sebestyén, Fábián napja

Ez az első tavaszt jelző nap: Megindul a gyümölcsfák nedvképződése.

Január 21. Ágnes napja

Jó termés várható, ha derült az idő. Ha borús, zimankós az időjárás, rossz lesz a termés. E napon a lányok megálmodhatták jövendőbelijüket.

Január 22. Vince napja

A szőlősgazdák egyik védőszentjének napja. Azt tartják, ha csepeg, csorog, kevés lesz a borod. Ha megcsordul Vince, megtelik a pince, illetve azt is szokták mondani: Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csorog Vince, üres lesz a pince.

Január 25. Pál napja

Pálforduló napja. Ekkor a télnek még nincs vége, akár negyven napig is eltarthat a zord idő, de ezt először január 25-én, pálfordulókor tudhatjuk meg. Pál fordulásakor a tél ellenkezőre fordul, vagy jégtörő, vagy jégcsináló lesz. Azaz e nap környékén gyökeresen változik meg az időjárás a népi megfigyelések szerint. De azt is tartják, hogy az aznapihoz hasonló időjárás lesz a következő negyven napig. Ha az ember meglátja az árnyékát, hosszú télre kell számítani. Az állatok is jelezték e napon az időt. Ha az ürge kijön, jó idő lesz. Ha Pál napján szép az idő, akkor még annyi hideg napra lehet számítani, mint amennyi már eltelt az esztendőből. Ha Pál napján süt a nap és a medve előjön barlangjából, még 40 napig hideg lesz.