Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. szeptember 25. hétfő | Eufrozina, Kende napja

Hírek

 

Mit kezdjek a vakonddal?

2023. június 01.

Budakalászon sétálva szebbnél szebb pázsit borította kerteket láthatunk, azonban van, akit nem érdekel a temérdek kertimunka, életének legtermészetesebb velejárója, hogy az aprólékosan levágott, sima gyepszőnyeget alulról ásva, földkupacokkal tönkretegye.

A legtöbbünknek megvan a jól bejáratott praktikája a föltúrások ellen, azonban érdemes átgondolni, hogy a riasztásra vagy akár csapdázásra használt eszközök közül mi legális és mi nem, ugyanis a vakond Magyarországon 122 éve védett és ha mindez nem lenne elég, a kis fekete állat a föld felett is tarol, ugyanis 2023-ban az év emlősének választották.

Kép: vadonleső

Többek között a vakond (Talpa europaea) védelmét is biztosító  természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tvt.) 43. § (1) bekezdés szerint, függetlenül a védett állatfajok élőhelyétől, minden esetben, bárhol is fordulnak elő egyedeik „tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.” – olvashatjuk az agrárminisztérium által üzemeltetett weboldalon

A vakond zavarása nélkül azonban nehéz elképzelni, hogy bármit is tehetünk a dédelgetett pázsitunk, vagy a virágoskertünk, esetleg a veteményesünk védelmében.

Amennyiben a vakon által okozott kárt nem tudjuk elkerülni, kérhetjük a megyei kormányhivatalt, mint természetvédelmi hatóságot különböző eszközök használatának engedélyezésére. A petróleumos rongy, vagy a befőttesüveg nem hatékony vakondriasztók. Különböző hagymás növények, mint a fokhagyma, lilahagyma, medvehagyma, vagy oxálsav tartalmú fajok, mint például az élelmiszerként is termesztett kerti laboda ültetésével távoltathatjuk a vakondot. Emellett a gyalogbodza szagát nem szereti az év emlőse, így esetleg gyalogbodza ágat szúrhatunk a vakondtúrásba. Ezeknek a növényeknek az ültetése nem teszi tönkre hosszú távon a védett állat élőhelyét. A hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris) szintén távol tartja a vakondot, azonban kiszorítja az őshonos növényeinket is, így vakondriasztás céljából inkább mást ültessünk. Vakondűző növényeken túl vannak olyan mechanikus eszközök is, amik nem tesznek kárt a vakondban és nem szükséges az engedélyezésük. Ilyen eszköz a vakondrács, az ultrahangos vakondriasztó vagy az olyan anyagok, amiket a vakond járatába kell helyezni és elűzik az állatot, de nem tesznek kárt benne és nem teszik tönkre hosszú távon az állat élőhelyét.

Azok az eszközök, amik pánikszerűen űzik el az állatot, mint például a füstpatron, engedélykötelesek. Fontos tudnunk, hogy nem a forgalmazónak kell beszereznie az engedélyt, hanem a felhasználónak, tehát nekünk. A vakondok befogása szintén engedélyköteles tevékenység, de a kiskertekben történő károkozás megelőzésének érdekében tett befogás nem engedélyezhető a vonatkozó rendelet értelmében. Állományszabályozásra a kiskertekben okozott károk elkerülésének érdekében a természetvédelmi hatóságnak szintén nem áll módjában engedélyt adni.

Vakond elpusztítása esetén természetvédelmi bírság kiszabására, súlyosabb esetben pedig természetkárosítás bűntette miatti felelősségre vonásra számíthatunk.

Forrás: termesztvedelem.hu

Fotó: pixabay.com