Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 17. szerda | Rudolf napja

Hírek

 

Mit tehetünk a ház körül keletkező csapadékvízzel?

2023. június 30.

Fő szabályként elmondható, hogy a csapadékvizeket ott kell elszikkasztani, ahol az megjelenik. Tehát nem vezethetjük ki az utcára, nem vezethetjük a szomszédba és nem vezethetjük a szennyvízcsatornába sem, hanem a telkünkön belül kell elszikkasztani.

A napokban több olvasónk is jelezte, hogy a DMRV a város több utcájában is úgynevezett füstpróbát végez. A cégtől kapott tájékoztatás szerint a csapadékvíz-elvezetés kiépítése még sok helyen lemaradásban van a szennyvízcsatornához képest, ezért gyakori jelenség, hogy a lakosság – a jogszabályi tiltás ellenére – az esővizet a szennyvízcsatornába vezeti. Ez azonban a hálózatot túlterheli, a szennyvíz az alacsonyabban fekvő közterületeken, magáningatlanokon, de akár az épületeken belül is megjelenhet és elöntheti ezeket.

Hogy ezt elkerüljék, a szolgáltató cég rendszeresen füstpróbát végez. Az utcai csatornafedeleket kinyitják és füstgyertyákat dobnak bele. Ha a közeli házak ereszcsatornájánál vagy a garázslejárók rácsain megjelenik a füst, akkor az annak a jele, hogy ezek össze vannak kötve a csatornahálózattal, azaz szabálytalanul csapadékvíz jut a rendszerbe. Eben az esetben a cég fényképekkel dokumentálja a szabálytalanságot, majd felszólítják az ingatlantulajdonost az illegális csapadékvíz-bevezetés haladéktalan megszüntetésére. Végső esetben az illetékes kormányhivatal pénzbírság kivetésével adhat nyomatékot az intézkedésnek.