Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett napja

Hírek

 

Mivel, mikor etessük a madarakat?

2022. november 28.

Magyarországon legalább 1890-től számíthatjuk a lakosság madáretetési mozgalmának indulását, így a 2022/2023-as tél immáron a 133. szezon – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében. Ennek ellenére még ma is gyakran övezik félreértések a témát.

Számos madárfajt figyelhetünk meg kertjeinkben. Az énekesmadár-etetési időszak az első fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig, márciusig tart. Nagyon fontos, hogy a költési időszakban, a fiókák kikelése után ne helyezzünk már ki madáreleséget, mivel a fiókák nem tudják megemészteni a magokat, és ez a pusztulásukat okozza!

Növényültetéskor, részesítsük előnyben az olyan cserjéket és fákat, amelyek termése élelemmel látja el a kertbe látogató madárfajokat. Madárbarát kertbe jó választás a tűztövis, a madárbirs, a galagonya, a házi berkenye.

Kenyérrel és kenyérmorzsával soha ne etessük őket, mert megsavanyodik a begyükben, és ez könnyen a pusztulásukhoz vezethet. A romlott, penészes vagy sózott eleségek szintén alkalmatlanok a madarak etetésére.

Ne feledkezzünk el az etető rendszeres takarításáról sem. A felhalmozódó maghéjak miatt, gyakran láthatjuk, hogy még elegendő eleség van az etetőben, ez azonban többnyire nem így van. Ellenőrizzük rendszeresen az etetőt, takarítsuk ki, és töltsük fel újra!

A kert madarai eltérő módon táplálkoznak, egyes fajok inkább a földön keresgélnek, míg mások az etetőn táplálkoznak. Többféle etetőtípus létezik, a legegyszerűbb a talajetető, mely a kert, levelektől megtisztított része, ahol a földre szórjuk a madáreleséget.

A tálcás etető kihelyezésekor sem kell nagy költségekkel számolnunk, megfelel a célra egy sekély faláda, vagy műanyag virágalátét is. Fontos, hogy gondoskodjunk a vízelvezetésről, néhány milliméter átmérőjű lyukat fúrunk az etető aljára.

Dúcetetőt is kihelyezhetünk, ennek az etető típusnak hatalmas előnye, hogy nagy mennyiségű eleséggel is feltölthetjük. Népszerű etetőtípus a függő etető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de saját magunk is elkészíthetjük őket. Az interneten számos kreatív megoldást találunk, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is.

A madarak számára egész évben fontos, hogy tudjanak inni és időnként megmártózni a vízben. A kihelyezett víz nagyobb vonzerőt jelent számukra, mint a madáreleség! Az itatás elkezdése, az etetésnél is egyszerűbb, mivel lényegében semmilyen anyagi ráfordítást nem igényel. A jég eltávolításán, és az itató újra töltésén kívül más teendőnk nincs vele.

Az itatót olyan helyre tegyük, ahol a madarak belátják a környezetüket és a közelben található cserjéken meg tudnak szárítkozni.

Ugyanakkor az MME felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a vízimadarakat ne etessék, mert ez pusztulásukat okozhatja! (Omszk park, Duna-part)

Életmódjuk, különösen a hideg évszakra vonatkozó túlélési szabályaik alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük egyaránt rossz a madaraknak, a környezetnek.

Az MME a lakosság tájékoztatása és a madarak segítése érdekében elkészített egy kinyomtatható és kihelyezhető plakátot a vízimadarak etetéséről

teli madaretetes

Fotó: unsplash.com