Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Napirenden az idei költségvetés

2020. február 18.

A könyvvizsgáló jóváhagyása után a képviselő-testület tagjai megkapták az idei év költségvetési előterjesztését, amelyet a napokban a bizottságok tárgyalnak, a jövő héten pedig a képviselő-testület elé kerül.

A Budakalász bevételeit, működési és fejlesztési forrásait tartalmazó büdzsé a csökkenő állami normatíva ellenére, valamint jelentős ingatlanértékesítés nélkül is fenntartja az önkormányzati szolgáltatások színvonalát és megfelelő forrásokat szán a fejlesztésekre.

Csökkennek a városi működési költségek, javul az egyenleg. Az önkormányzati képviselők tiszteletdíja szinten marad, a polgármester és az alpolgármesterek juttatásai 64 százalékkal csökkennek.

A tervezet szerint a város működési költségei a 2019. évi teljesítési tényadathoz képest csökkennek. Ennek köszönhetően a működési egyenlegben 252 millió forintos többletet sikerül elérni, amiből a beruházásokat és felújításokat fogjuk finanszírozni. A korábbi évekhez képest megszűnik a jelentős mértékű ingatlaneladás, az ebből származó jóval kisebb bevételek pedig a közösségi ingatlanvagyon gyarapítását (pl. óvodabővítés, stratégiai helyen lévő ingatlanok vásárlása) szolgálják. A városvezetői juttatásokat visszavágtuk: a társadalmi megbízatású polgármesteri, alpolgármesteri bérek a korábbinál jóval alacsonyabbak, megszűnik a városvezetők korábbi 6 havi jutalma, a ruhapénz és a magáncélú autóhasználat, így a polgármesteri és az alpolgármesteri juttatások összességében 64 százalékkal csökkennek és az önkormányzati képviselők juttatása sem emelkedik.

A személyi juttatások terén a tavalyi előirányzathoz képest első látásra jelentősnek tűnik a növekedés, azonban az összehasonlítás nem egyszerű. Az átláthatóbb bér- és szervezeti struktúra kialakítása érdekében ugyanis jelentős változásokra kerül sor, ami elsősorban a hivatali működést érinti. Ennek részeként a korábbi megbízási szerződések munkaszerződéssé alakítására, a hivatali munkát ellátó, de korábban máshová sorolt dolgozók juttatásainak átsorolására, valamint a korábban különféle célfeladatok jogcímen kifizetett bérjellegű juttatások alapbérbe történő beépítésére törekszünk. Mindezeken túl az önkormányzatnál és az önkormányzathoz tartozó intézményeknél a lehetőségekhez és a jogszabályokhoz igazodó bérfejlesztésre is sor kerül.

A költségvetési előterjesztés alapján összességében jelentősen csökkennek a kommunikációs kiadások. Új diagnosztikai műszerek beszerzésével fejlesztjük a helyben elérhető egészségügyi ellátások színvonalát, és idén először az idős kalásziak számára is lehetőséget kínálunk egy új támogatott védőoltásra. A szociális kiadások között növeljük a rászorultsági alapú támogatásokat is, új elem például a gyógyszertámogatási keret, amelyet méltányossági alapon bírál majd el a hivatal.

A sportcélú, illetve a civil szervezetek működését segítő támogatások elosztását új alapokra helyezzük úgy, hogy a jövőben ezek a források pályázati úton lesznek elérhetőek.  Budakalász idei költségvetése jelentős forrásokat szán a zöldfelületi beruházásokra, fásítási programra és idén első alkalommal a város környezetvédelmi állapotfelmérésére is célzott forrásokat tartalmaz.

A február végi képviselő-testületi ülés után az elfogadott költségvetésről a Hírmondó márciusi számában részletesen is beszámolunk.

A 2020. évi költségvetés tervezete itt olvasható.