Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 17. szerda | Rudolf napja

Hírek

 

Ne feledjék: ezen a héten még részt vehetnek a tüdőszűrésen!

2023. augusztus 14.

Folytatódik a lakossági tüdőszűrés Budakalászon! A Szentendrei út 24. szám alatt található Egészségklubban még ezen a héten, augusztus 14-e és 17-e között várják azokat, akik szeretnének részt venni a vizsgálaton.

A tüdőszűrés 14-18 éves kor között ingyenes. Orvosi beutaló, illetve szülői beleegyező nyilatkozat szükséges (formanyomtatványt az Egészségházban kérhetünk). Lelet kérése esetén felcímzett, felbélyegzett válaszborítékkal készüljünk.

A tüdőszűrés 18-40 éves kor között 1700 forint. Lelet kérése esetén felcímzett, felbélyegzett válaszborítékot vigyünk magunkkal. Ha a szűrést a munkaadó utólag kifizeti a dolgozónak, abban az esetben lehetőség van számlát kérni, ami a lelettel együtt érkezik a felcímzett, felbélyegzett válaszborítékban.

40 év felett a tüdőszűrés évente egy alkalommal ingyenes, amennyiben nem kérünk leletet. Lelet kérés esetén 1700 forint, és csekk befizetésre, valamint felcímzett, felbélyegzett válaszborítékra lesz szükségünk.

A lelet kiadása körülbelül 5 hetet vesz igénybe!

Kérjük, a vizsgálatra hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ-kártyáját, illetve, ha van előző évi tüdőszűrő igazolása, akkor azt is!

Helye: Egészségklub, Szentendrei út 24.

Ideje: 2023. augusztus 14-17. napja, 8 és 18 óra között.

Miért fontos a rendszeres tüdőszűrés?

A TBC a 20. század elején vezető halálozási oknak számított. A tüdőszűrés bevezetésével ennek kiszűrése volt az eredeti cél, ám a rendszeresen végzett vizsgálatok során gyakran derült fény a még panaszmentes stádiumban levő tüdőrákos megbetegedésekre is. Manapság már önkéntes alapon működik a szűrési rendszer. Egészségtudatosság és felelősség kérdése, hogy az ajánlott 40 éves kor felett elvégezteti-e az ember a fájdalommentes, gyors vizsgálatot, ami a dohányosoknak, a cukorbetegeknek különösen ajánlott.

Napjainkban a tüdővel kapcsolatos megbetegedések, valamint azok hosszan kitartó szövődményei egyébként is fókuszba kerültek. A pandémia megváltoztatta szemléletünket a légzéshez és a tüdő egészségéhez kapcsolódóan, ezért a betegségen átesetteknek, vagy a tüneteket produkálóknak különösen fontos, hogy mihamarabb sor kerüljön a képalkotó vizsgálatra. A tüdőszűrés segítségével fény derülhet olyan daganatos megbetegedésre is, mely talán még aktuálisan nem okoz semmilyen tünetet. A daganatokról jól tudjuk, hogy a kései felismerés nehezíti a gyógykezelést, és az áttétek kialakulása is gyakrabban előfordulhat ilyenkor. Rendkívül fontos tehát, hogy az önkéntes alapon működő tüdőszűrési lehetőséget igénybe vegyék a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók, de mindenki másnak is ajánlott a szűrővizsgálattal élni.

 

Fotó: unsplash.com