Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 17. szerda | Rudolf napja

Hírek

 

Ne feledjék: ma délután lakossági fórum lesz a védett épületekről és műtárgyakról

2023. június 15.

Június 15-én 17 órai kezdettel lakossági fórumot tartunk a Patakpart Általános Iskolába ebédlőjében a védett épületekről és műtárgyakról.

A vá­ros értékkataszterének felül­­­vizsgálatáról korábban már tá­jékoz­tattuk olvasóinkat. A katasztert létrehozó szakemberek április közepén lakossági fórumon mutatták be az elkészült anyagot, amiben felsorolták a karakterhordozó és védett elemeket, és egyedi felújítási javaslatokat tettek.

A 2005-ben készült kataszter 249 db védett elem adatlapjait tartalmazta. Az új leltárban ezek közül:
• 187 megmaradt,
• 20 átsorolásra került (HÉ-II védelmi kategóriából HÉ-I kategóriába, vagy fordítva),
• 85 új védelem, új adatlap született, de ezek között 33 olyan van, ami már védett épülethez tartozó kerítést külön, műtárgy védelemként jelenít meg önálló új adatlapon;
• 2 adatlap készült a területi védelmeknek;
• 4 műemlékünkről új adatlapok készültek.
Ugyanakkor 48 esetben a helyi védelem megszüntetésre tettek javaslatot a szakértők. Olyan épületekre, amelyek időközben megsemmisültek, bontásra kerültek, vagy átalakítás során a védelem alapját képező értékeiket helyreállíthatatlanul elveszítették. Az új védelem nyilvántartásba vételéhez és a megszűnő védelmek törléshez a településkép védelméről szóló 3/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelet módosítását el kell végezni. A módosítási eljárás alkalmat nyújt arra is, hogy az elmúlt időszakban a rendelet alkalmazása során megfogalmazódott pontosítások is megtörténjenek.

A módosításokat tartalmazó véleményezési anyag megtalálható a város honlapján is, amelyhez írásbeli észrevételt lehet tenni a telepulesrendezes@budakalasz.hu címen 2023. június 19-én déli 12 óráig.

Az elkészült értékkataszter adatlapjai így néznek ki