Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Ne feledjük, ma 17:00-kor lakossági fórum az új ívóvíz-gerincvezeték építéséről!

2024. március 06.

A városvezetés elengedhetetlennek tartja, hogy a budakalásziak időben értesüljenek a beruházás minden lényeges részletéről, a várható korlátozásokról, ezért március 6-án (szerdán), 17.00 órától a Faluházban a megrendelő DMRV,  a megbízott fővállalkozó Mészáros és Mészáros Zrt., valamint kivitelező Penta Kft. képviselői lakossági fórumot tartanak.

Jó hír, hogy sok év után fejlesztésbe fog a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Az már kevésbé, hogy városszerte 11 csatlakozási ponthoz kell eljuttatni az új gerincvezetéket. Közintézmények közelében csak a nyári szünet idején lehet majd munkát végezni. A város belső területein forgalmi korlátozásokra kell készülnünk, de az állami beruházás eredményeként megszűnhetnek a nyári vízkorlátozások, több és jobb minőségű ivóvíz kerül a hálózatba.

Ahogy korábban már jeleztük, rövidesen megkezdődik Budakalász és a térség településeinek biztonságos ivóvízellátását szolgáló nagy átmérőjű gerinchálózat cseréje. A Duna-parti kutaktól az ürömi víztároló medencéig több mint 8 kilométer hosszon új 500 mm átmérőjű gerincvezetéket épít ki az állami vízszolgáltató.

A Mészáros és Mészáros Zrt. fővállalkozói kivitelezésében az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztési munkálatok a külső területeken március 11-én kezdődnek. A projekt megvalósulását követően a jelenlegi tárolókapacitás megduplázódik, javul a vízellátás biztonsága.

A kivitelező felvonulása után közműfeltárás kezdődik, amelyek segítségével megállapítható a valós elhelyezkedésük. Ennek ismeretében a kivitelezési munka közben minimálisra csökkenthető a csőtörés vagy kábelszakadás esélye. A gerincvezeték fektetési munkálatok belterületen rendszerint burkolatbontással járnak, mivel a vonalas közművek általában burkolt felületek alatt húzódnak.

Ezután termelik ki a földet a kellő mélységig, és kerül elhelyezésre az új vízvezeték. Kivitelező a napi munkavégzés során, lehetőség szerint, mindig csak annyi munkaárkot nyit meg, amennyit aznap vissza is tud temetni. A munkaárkok esetenként akár 5 méter mélységűek is lehetnek, ezért kérjük, hogy a munkaárkokat ne közelítsék meg. A munkálatok során forgalomkorlátozó táblák segítik majd a tájékozódást. Budakalász kérésére a munkálatok megkezdése előtt több nappal a kivitelező írásos értesítőt küld valamennyi ingatlantulajdonos részére a várható forgalomkorlátozásról. A Mályva utcai bölcsőde, a Telepi Óvoda,  illetve az Egészségház közelében Budakalász azzal a feltétellel adja ki a szükséges engedélyeket, hogy itt csak a nyári szünet idején lehet majd munkát végezni. Az Egészségház megközelítése folyamatosan biztosított lesz.

A városvezetés kérésére a kivitelezés időtartama alatt minden esetben csak olyan mértékű forgalomkorlátozás lehetséges, amivel még biztosítható az ingatlanok megközelíthetősége. A csőfektetés után a kitermelt földet visszatöltik és az útburkolat ideiglenes fedést kap. A bolygatott föld ülepedése után készül majd el az új aszfaltburkolat. A megrendelő DMRV Zrt. és a kivitelező Mészáros és Mészáros Zrt. előzetes tájékoztatója itt olvasható.

 

Az új 500 mm átmérőjű gerincvezetéket 11 csatlakozási ponthoz kell eljuttatni ahhoz, hogy a rossz állapotban lévő régi 300 mm átmérőjű vezetéket Budakalászon kiváltsák. Az előzetes tervek alapján a Téglási András utca és a körforgalom közötti (lilával jelölt) szakaszt egy speciális béleléses technológiával tervezi felújítani az állami vízszolgáltató. A Lenfonó csomópontnál az új vezetéket bontás nélkül, sajtolásos technológiával fogják kiépíteni.