Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 21. kedd | Benedek napja

Hírek

 

Nem maradhatnak ellátás nélkül a rászorulók

2022. szeptember 14.

A térségben megszűnő Utcai Gondozó Szolgálattal kapcsolatos teendőkről egyeztetett az érintett Budakalász, Pomáz és Szentendre városvezetése. Habár az utcai gondozó szolgálat működtetése állami feladat, az eddig ellátásban részesültek nem maradhatnak segítség nélkül. A megbeszélés során az energiaválsággal kapcsolatos önkormányzati problémák is napirendre kerültek.

A szeptember elején, a budakalászi Városházán tartott megbeszélésen Budakalász polgármestere, dr. Göbl Richárd és Nagel István alpolgármester, Pomáz alpolgármestere, Hardi Péter, Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt és Karas László kabinetvezető vett részt. A szakterületet a Szentendrei Gondozási Központ vezetője, Kecskésné Sipos Andrea, a szentendrei Hajléktalanok Nappali Melegedőjének vezetője, Kárpáti Mariann, valamint Deák András, a Budakalászi Polgármesteri Hivatal szociális ügyekért felelős munkatársa képviselte.

Hajléktalanok számára – lakosságszámtól függően – nappali melegedő és éjszakai menedék biztosítása önkormányzati feladat, ugyanakkor az Utcai Gondozó Szolgálatot az állam működteti, melyet térségünkben a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete látott el. A szervezet arról tájékoztatta az önkormányzatokat, hogy működési engedélyük augusztus végével lejár, a feladatot a továbbiakban nem tudják vállalni.

Az Utcai Gondozó Szolgálatok fő feladata a közterületen élő hajléktalan emberek felkutatása, segítése, gondozása. Az szolgálat munkatársai megfelelő tájékoztatást, segítséget nyújtanak a fedél nélküli embereknek a különféle ügyintézésekkel és az intézményi lehetőségekkel (melegedők, éjszakai menedékhelyek, átmeneti szállók stb.) kapcsolatban. Mindemellett intézményi elhelyezéseiket szervezik, az ezt visszautasító hajléktalan emberek számára segítséget nyújtanak az utcai alapellátás keretei között, mentális és egészségi állapotuk folyamatos nyomon követésével. A szolgálatok a téli időszakban krízisellátást végeznek: fokozott figyelemmel kísérik az utcán élők állapotát, lehetőség szerint intézményi ellátáshoz juttatják őket, de alapvető eszközök biztosításával (meleg ruha, takaró, forró tea, élelmiszer) életmentő tevékenységet is folytatnak, folyamatos kapcsolatot tartanak a Diszpécser Szolgálat munkatársaival a bejelentések kezelésében.

A települések ugyan a feladat ellátását finanszírozás hiányában nem tudják magukra vállalni, a vezetők mégis keresik a lehetőségeket, miben tudnak segítséget nyújtani a rászorulóknak a helyi ellátó rendszeren keresztül. Ezen túlmenően lépéseket tesznek a három érintett települést ellátó térségi szolgálat újjászervezése érdekében.

Az egyeztetésen a várható energiaválsággal kapcsolatos teendőkről is szó esett. A lakossághoz hasonlóan az önkormányzatok is igen nehéz helyzetbe kerültek az energiaárak jelentős növekedése miatt. A három település áttekintette rövid és középtávú terveit a helyzet kezelésére vonatkozóan. A felek megállapodtak abban, hogy akciótervet készítenek az önkormányzatok által fenntartott intézmények energiafogyasztásának csökkentésére. A következő időszakban a szomszédos települések a jó gyakorlatok megosztásával is segítik egymást.

Fotó: Infostart/MTI