Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Nemzeti ünnepünkön közösen ünnepeltük a forradalom kitörésének 176. évfordulóját

2024. március 15.

Március 15-ét közösen ünnepeltünk, a város polgárai megtöltötték Budakalász megújult főterét, ahol az ünnepi megemlékezés részeként dr. Göbl Richárd polgármester leleplezte Petőfi Sándor mellszobrát.

Wettstein Márk budakalászi cserkész, színművész hallgató köszöntötte az ünneplő kalásziakat, majd Petőfi Sándor Imádságom című versének szavalata után a Villő Énekegyüttes és a Lenvirág Táncegyüttes műsora következett.

A színpadi produkciók után Wettstein Márk a még lepel alatti szobor mellé hívta Tolcsvay Bélát. Az immár 78 éves Kossuth díjas művész mély hazaszeretettel tolmácsolta saját és testvérével, Tolcsvay Lászlóval közös szerzeményeit, majd dr. Göbl Richárd polgármester ünnepi beszéde következett.

A polgármester a középkori Magyar Királyságtól indítva történelmi távlatba helyezte a Szabadságharcot, majd köszönetet mondott a tér kialakításában résztvevőknek és a Petőfi-szobor alkotójának, Kutasi Tünde szobrászművésznek.

Dr. Göbl Richárd kiemelte, a Táncsics Mihály utca torkolatánál kialakított téren a budakalásziak végre méltó módon ünnepelhetik az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetét, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napját, Magyarország nemzeti ünnepét.

Megköszönte a mellszobor posztamensének felajánlását a Budakalászi Kőbánya tulajdonosának, Mayer Ferencnek, majd az alkotó jelenlétében leleplezte Budakalász új köztéri szobrát.

Nemzeti ünnepünkön a ragyogó napsütéses időben megtelt Budakalász új főtere, ahol a város polgárai mellett a város vezetői, a képviselő-testület számos tagja, a civil szervezetek, a nemzetiségi önkormányzatok és a pártok helyi képviselői is részt vettek. A közel másfél órás ünnepség hivatalos része a Himnusz közös eléneklésével ért véget, de a gyerekprogramok és a „Budakalászi Pilvax” kínálata miatt még sokan maradtak és beszélgettek.

 

Fotók: Hartl-Nagy Tamás és Nagy Boglárka