Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Népszámlálás 2021 – Megkezdődtek az előkészületek

2021. február 01.

2021-ben 16. alkalommal tartanak népszámlálást Magyarországon. Az adatgyűjtés a kor igényeinek és lehetőségeinek megfelelően interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközt használó számlálóbiztosok interjúival történik, papír alapú kérdőívek nélkül.

A népszámlálásra 2021. május 1. és június 28. között kerül sor, az adatszolgáltatás kötelező.

A népszámláláskor gyűjtendő adatokat az Európai Unió 763/2008/EK Népszámlálási keretrendelete és kapcsolódó végrehajtási rendelete, valamint a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény írja elő. A népszámlálás kiterjed a Magyarországon élő vagy 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodó magyar állampolgárokra és a Magyarország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldiekre, valamint az ország területén lévő lakásokra, lakott üdülőkre, lakott egyéb lakóegységekre és a közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézményekre.

A 2001. és 2011. évi népszámlálásokhoz képest újdonság a név kérdezése, mellyel a magyar népszámlálás a nemzetközi, illetve a 2001. év előtti hazai gyakorlathoz igazodik. A személyt azonosító adatok kezelése az egyéb adatoktól elkülönítve történik. A feldolgozás befejezésekor a gyűjtött adatok és az adatszolgáltatók közötti kapcsolat lehetősége megszűnik, a népszámlálási adatok kizárólag statisztikai célra használhatóak majd fel.

A népszámlálás során az adatszolgáltatás kötelező, kivéve a nemzetiségi kötődésre, valamint a vallásra és az egészségi állapotra vonatkozó kérdéseket, ezekre a válaszadás 2021-ben is önkéntes lesz, a válaszokat már a kérdőívek lezárásakor elkülönítik a többi gyűjtött adattól.

A népszámlálás helyi előkészítéséről és az adatfelvétel végrehajtásáról a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzője helyi népszámlálási felelősként gondoskodik, együttműködésben a KSH megyei felelősével és területfelelősével. A 2021. évi népszámlálás előkészületei már zajlanak, a lebonyolításáról, a tudnivalókról rendszeres tájékoztatást fogunk adni.