Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett napja

Hírek

 

Népszámlálás – november 20-ig kérdezőbiztosok keresik fel a háztartásokat

2022. október 24.

Azokat a háztartásokat, amelyek október 19-ig nem töltötték ki online a népszámlálás kérdőíveit, október 20. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel. Mindenkit arra kérünk, segítse a számlálóbiztosok munkáját, egyben figyeljenek oda arra is, hogy kit engednek be a lakásukba. Hasznos információnk írásunkban.

A minden állampolgárt érintő, a társadalom legfontosabb jellemzőit felmérő adatgyűjtés, a népszámlálás október 1-jén elkezdődött. A népszámlálás első szakaszában október 19-ig lehetett élni az online kitöltés lehetőségével. Azokat a háztartásokat, amelyek október 19-ig nem töltötték ki online a kérdőívet, október 20. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel. Ebben az időszakban már csak a közreműködésükkel válaszolhatják meg a népszámlálási kérdéseket, amelyeket a megbízottak személyes interjú keretében tesznek fel. November 21. és 28. között pedig a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg. A válaszadás a népszámlálásról szóló törvény értelmében kötelező, aki ennek nem tesz eleget, akár 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal is sújtható.

Aki online kitöltötte a népszámlálási kérdőívet, és arról visszaigazolást is kapott, azt nem keresi fel számlálóbiztos. A számlálóbiztosoknál sorszámozott, névre szóló igazolvány lesz, a népszámlálás hivatalos logójával ellátott, „népszámlálás 2022” feliratú nyakpánt és az adatok felvételére táblagép. Minden számlálóbiztosi igazolvány egyedi azonosítószámmal rendelkezik. A számlálóbiztosnak fel kell mutatnia az igazolványát, amikor felkeresi az adatszolgáltatót. Az adatszolgáltató kérheti, hogy az őt felkereső számlálóbiztos igazolja magát személyét azonosító igazolvánnyal is. A számlálóbiztos nevét a népszámlálás teljes időszakában működő információs telefonvonalon (ingyenesen hívható zöldszámon: 06-80-080-143) is ellenőrizni lehet. A gyanús esetekben pedig célszerű lehet bejelentéssel a rendőrséghez fordulni.

A számlálóbiztosok hétköznap és hétvégén is dolgoznak, reggeltől az esti órákig. A KSH tájékoztatása szerint igyekeznek alkalmazkodni, és megtalálni a háztartások számára legalkalmasabb pillanatot a kérdőívek kitöltésére. Legalább három alkalommal keresnek fel egy-egy címet, hogy lekérdezzék a népszámlálási kérdőíveket. Amennyiben a számlálóbiztos nem találja otthon az ott élőket, értesítőt hagy a postaládában. Ezen megtalálható a számlálóbiztos neve és elehetősége, így lehetőség lesz arra, hogy megfelelő időpontot egyeztessünk, amikor visszalátogat hozzánk.

A népszámlálási kérdőív kérdéseit egyvalaki is megválaszolhatja az egész (ott élő) családra vonatkozóan, amennyiben betöltötte a 18. életévét. Vagyis nem kell az egész családnak jelen lennie, hanem elég, ha a család egy nagykorú tagja fogadja a számlálóbiztost és megválaszolja a lakással és az ott élő személyekkel kapcsolatos kérdéseket.

A népszámlálás nemcsak népesség, hanem lakásösszeírást is jelent, vagyis a népességen túl a lakások jellemzőiről is gyűjt adatokat a hivatal. Az üresen álló lakások esetében csak a lakással kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni a kérdőíven. A KSH kéri, hogy október 20. és november 20. között rendszeresen ellenőrizzék az üresen álló ingatlanok postaládáját is, és aki értesítőt talál, vegye fel a kapcsolatot a számlálóbiztossal.

Köszönjük közreműködésüket!