Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 02. szombat | Melinda, Vivien napja

Hírek

 

Néptánc és népzene minden mennyiségben a XXIV. Kalászi Vigasságokon  

2019. június 13.

Ebben az évben sem maradhat el a város hagyományos, kétnapos fesztiválja, amelyen a sztárfellépő idén nem más, mint Boban Markovic! A „10 éves a város” soron következő eseményén a világhírű balkáni rezesbanda mellett változatos népzenei dallamokkal, pattogós ritmusokkal, hagyományőrző táncokkal ismerkedhetünk meg. A budakalászi erős közösség mindennapi életének meghatározó részei, gyakran mozgatórugói is a társasági események. A város minden évben számos rendezvényt szervez, a népszerű programok akár ezer-kétezer városlakót is vonzanak. Budakalász városa a térségben kiemelkedően nagyszámú közösségi eseményt szervez, ezen kívül a Művelődési Ház színvonalas programjai más települések lakóit is vonzzák. Az idei jubileumi évben a szokásosnál is több fesztivál, esemény várja a budakalászi polgárokat. 

Ezen a hétvégén három napon át ünnepelünk: a kétnapos Kalászi Vigasságokat a szintén hagyományosnak számító Pilisi Kóstoló követi vasárnap, ahol idén minden budakalászit egy meglepetés is vár majd.

A Kalászi Vigasságok első napja: június 14, péntek egyben országos tamburatalálkozó is. A Babra zenekar 17 órától, a Vujicsics együttes és a ViGad trió 20 órától délszláv zenei hangulattal várnak majd bennünket. A bajai Danubia zenekar és a mohácsi Poklade együttes tamburamuzsikát játszanak majd, Tóth Ildikó „Fecske” és Farkas Zoltán „Batyu” táncművészek sárközi és lakócsai táncokat tanítanak 17:30, illetve 19 órától. Az est táncházzal fejeződik be, ahol a Ledina együttes húzza a talpalávalót, akik szintén délszláv, emellett rác hagyományokat őriznek.

Szombaton, június 15-én a fő esemény vitathatatlanul az esti nagykoncert lesz. Boban és Marko Markovic fúvószenekara a balkáni zene, a gypsy rézfúvós vonulat képviselője. Az apa és fia vezette rezesbanda olyan felejthetetlen filmekhez fújta, mint az Emir Kusturica által rendezett Arizónai álmodozók vagy az Underground.

A szombati nap azonban egész délután is tartogat még izgalmas fellépéseket és kísérőprogramokat. 15 órától a Kaláka együttes „Három székláb” című koncertjét hallgathatják meg a gyerekek. Az együttes tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, és Radványi Balázs „elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtják a verset a hallgatóknak” (Kányádi Sándor). A Lenvirág Táncegyüttes tagjai 14:30, 16:00 és 18:00 órától is fellépnek különböző műsoraikkal. A Dalinda a’capella női együttes varázslatos népi dallamokat szólaltat meg 17 órától, 18:30-tól pedig görög táncházban rophatjuk az Akropolis Companiaval. A kicsiket szeretettel várják a kísérőprogramokon is: a Levendula játszóházban, különböző kézműves foglalkozásokon, kincsmosásra, állatsimogatásra, de lehet majd lovagolni is és vásárosok kínálatát is megcsodálhatjuk majd. 

Szeretettel várjuk városunk minden lakóját mulatni, vigadni, énekelni-táncolni a Kalászi Vigasságokon!

Ne feledjük: tartogassunk némi erőt és sok étvágyat vasárnapra is, hiszen 11 órától Pilisi Kóstoló!