Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Nincs árvízvédelmi készültség Budakalászon

2019. május 28.

Bár az országban jelenleg 395,5 km-en rendelt el árvízvédelmi készültséget az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Dunát, így Budakalászt sem érinti az intézkedés.

A vízgyűjtő területekre újabb, jelentős mennyiségű csapadékot várnak a szakemberek, a dunai árhullám a hét második felében folytatódhat, a Tiszán a bodrogközi szakasz alatt még árad a folyó. A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél tegnap 16 órakor érte el a maximális, 572 cm-es értékét. A tetőzés jelenleg Paks térségében jár. A lejjebb lévő állomások közül Bajánál érheti el a vízszint az elsőfokú készültség értékét. – tudósít az ovf.hu.

Szakértőnktől megtudtuk, hogy Budapesten 615 cm-nél kerül víz alá a legalacsonyabban fekvő terület az óbudai Fő térnél lévő Alsó – Rakparton. Várhatóan 20 – 40 cm-rel közelíti majd meg a víz ezt a szintet, így lezárás itt sem várható. A napokban megemelkedik ugyan a vízszint, majd apadni kezd. A következő árhullám tetőzésére június 2-án lehet számítani, de ekkor sem alakul ki az elsőfokú árvízvédelmi készültség.

Budakalászon sem kell egyelőre védekezni az ár ellen. Esetleges készültség esetén a budakalászi töltést követő területeken, azaz a Hermes Áruház felé eső szakaszon teszi meg a szükséges intézkedéseket az illetékes vízügyi igazgatóság, de ez jelenleg nem áll fenn. A Duna – parti bicikliút Szentendre irányában jelenleg szakaszonként víz alatt van, erre számítsanak az erre haladó kerékpárosok. A terület legalacsonyabban fekvő pontja a kikötői szakasz, itt éppen eléri az utat a víz szintje.

Az érintett lakosok számára vízügyi témában a +36 30 334 1909-os műszaki ügyeleti telefonszámon adnak részletes felvilágosítást. További információért, kérjük keressék fel az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan frissülő információs oldalát:

www.hydroinfo.hu/