Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett napja

Hírek

 

Nincs gazdája az Ország úti szemétnek

2022. október 06.

Áldatlan állapotok uralkodnak Békásmegyeren, Budakalász határában. Egy szeméttelep ledőlt kerítése miatt már hosszú ideje szinte az autóútra ömlik a hulladék. A helyszíni beszámolók szerint az illegális szemétlerakók is megtalálták maguknak ezt a területet. A hulladéknak egyelőre nincs gazdája. A megoldást a budakalászi önkormányzat is sürgeti, de nehéz eligazodni az adminisztráció útvesztőiben.

A környéken lakók joggal háborodnak fel nap mint nap a szeméthegy láttán, a III. kerületi Ország út Békásmegyer és Budakalász közötti szakaszán lerakott építési törmelék, kidobott háztartási eszköz, vécékagyló, kilukadt gumimedence, gyerekülés, élelmiszercsomagolás vagy éppen üres üveg egyaránt megtalálható, hatalmas mennyiségben. A látvány borzasztó, a szag pedig gyomorforgató. A szeméthalom egyre csak nő, és egyelőre senki nem látja, hogyan lesz itt rend.

A budakalászi városvezetés is sürgeti a megoldást. Dr. Göbl Richárd polgármester még májusában levélben kereste meg óbudai kollégáját, dr. Kiss Lászlót és együttműködést kért tőle. Kiemelte: folyamatosan méltatlan állapotokat látni a környéken, amely a nemtörődömség és környezeti érzéketlenség üzenetét közvetíti a nagyszámú erre közlekedő és a közelben élők számára.

A III. kerületi Polgármesteri Hivatal ezután arról tájékoztatott, hogy az ügy a Kormányhivatalhoz került. Az érintett ingatlan ugyanis magántulajdonban van és a hulladék onnan kerül a közterületre. Mindkét önkormányzat emiatt levelet írt a Pest Megyei Kormányhivatalnak, hogy jelezzék a Környezetvédelmi Hatóság felé a problémát. A Kormányhivatal feljelentést tett az ügyben, a III. Kerületi Rendőrkapitányság pedig nyomozást indított. Arról nincs információ, hogy a telephely tulajdonosa ellen indítottak eljárást vagy pedig azok ellen, akik erre a területre hordják a szemetet.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Köztisztasági Divíziójának feladata kizárólag az útburkolat tisztán tartása, nem pedig a szemét elhordása. Véleményük szerint „az áldatlan állapotok megszüntetése a jogszabályi keretek között jegyzői vagy kormányhivatali intézkedést követően lehet hosszabb távon eredményes”.

A lakossági bejelentések, megkeresések azóta is folyamatosak, az ügy pedig azóta is megoldásra vár. Reméljük, hamarosan megszűnik a patthelyzet.

Áldatlan állapotok uralkodnak Békásmegyeren, Budakalász határában.