Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Nincs megállás, a téli időszakban is folytatódnak a Barát-patak torkolatánál épülő zsilip munkálatai

2022. november 24.

A régészeti feltárás befejezése után augusztustól folytatódtak a Barát-patak torkolatánál épülő zsilip munkálatai. Az uniós és hazai támogatással megvalósuló, bruttó 3,1 milliárd forint összköltségű fejlesztésnek köszönhetően egy árhullám esetén sokkal nagyobb biztonságban lesznek a budakalásziak. A megrendelő Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a kivitelező cég, az Aqua-General Kft. szerdán lakossági fórumot tartott a beruházással kapcsolatban a Faluházban.

fotó: http://vpf.vizugy.hu/

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg a „Barát-patak torkolat és környezetének fejlesztése” elnevezésű beruházás, melynek keretében a Barát-patak torkolatánál egy árvízvédelmi műtárgy épül. A Kohéziós Alap és a Magyar Állam által társfinanszírozott projekt fő célja egy dunai árvíz időszakában a Barát-patakon a víz visszaáramlásának megakadályozása és a patakon érkező többletvíz biztonságos kivezetése. A vissza nem térítendő támogatású projekt megvalósulásával a térség árvízi biztonsága nő, az árvízi kockázat csökken.

Budakalász belterülete több ponton mélyebben fekszik, mint a Duna-parti Duna sétány több szakasza. A Barát-patak medre dunai árhullám esetén különlegesen magas árvízvédelmi kockázatot rejt magában, hiszen egy esetleges árvíz visszaduzzaszthatja a patakot.

A probléma kezelésének érdekében a Barát-patak dunai torkolatánál zsilip épül, ami magas vízállás esetén elzárja a dunai ár útját, a patak vízhozamát pedig elektromos szivattyúval emeli át a Duna medrébe. A zsilip telepítése kulcsfontosságú a város területének árvízvédelme szempontjából. A Duna mértékadó árvízszintje megváltozott, egyre nagyobb árhullámok érkeznek a meder feltöltődése és az egyre szélsőségesebb időjárás következtében. A 2013-as árvíznél a gátból csak centik maradtak a víz felett. A zsilip építése az új dunai mértékadó árvízszinthez igazodik.

A projekt szerda esti lakossági fórumán Papanek László, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője mondta el gondolatait a nagyszabású beruházás kapcsán. A szakember kiemelte: az időjárás szélsőséges, és nagyon oda kell figyelni az esős időszakokra is. Az emberélet mellett nagy vagyoni értéket is védeni kell, és ez a beruházás különösen indokolt a 2013-as árvíz tapasztalatai után. Az új zsilip megfelel majd a hazai és az uniós követelményeknek is, és jelentősen növeli a térség biztonságát. Ráadásul egy olyan híd is épül, amely megteremti a kapcsolatot a fővárosi rész és Budakalász között.

A kivitelező Aqua-General Kft. fő-építésvezetője, Székely Sándor először az elmúlt hónapok eseményeit foglalta össze. A szűk építési területen március 11-én kezdődött el a munka. Elindult a földkitermelés, április elején aztán a kivitelező régészeti objektumokat talált a munkaterületen. Ezt követően megkezdődtek a bontó munkálatok, hogy meghatározhatók legyenek a helyszínen fellelhető régészeti emlékek.

Május 4-én az örökségvédelmi hatóság szakemberei helyszíni bejárás során megállapították, hogy a munkaterületen 1,7-2,2 méter magasságú, késő középkori épületmaradványok, továbbá őskori gödörobjektumok találhatók. Az előkerült régészeti jelenségek miatt teljes körű feltárást rendelték el, emiatt a kivitelezés szünetelt. A régészeti munkálatok augusztus első felére befejeződtek, és tovább folytatódott a zsilipépítés. Az elmúlt hetekben befejeződött a földkitermelés, és ha minden jól megy, hamarosan elkészül a beruházás egyik fontos eleme, a középső födém is. Ha kedvező lesz az időjárás, a cég munkatársai szeretnék végigdolgozni a telet, az önkormányzattól ehhez megkapták a hozzájárulást. Hivatalosan februárra kell végezni a munkával, de a régészeti feltárások miatti háromhónapos leállás miatt ez az időpont még változhat.

Budakalász főépítésze, Kálmán Kinga hozzászólásában kiemelte: a kivitelező cég vállalta, hogy játszótéri eszközöket telepít a városba, a Duna-part helyett azonban végül a Kőbányai úton valósul meg a fejlesztés. Az Önkormányzat és a kivitelező abban is együttműködik majd, hogy az elkészülő zsilip közelében emlékhelyet alakítsanak ki a régészeti leleteknek. Még keresik a pontos helyszínt és a megvalósítás módját, de az összhang megvan a felek között ebben a témában is.

Egy lakossági kérdésre válaszolva Székely Sándor elmondta: amint lehet, azonnal felszabadítják azt az utat, amit a beruházás idejére lezártak, és visszaállítják az eredeti formájába, hogy a helyieknek ne okozzon további problémát a közlekedés. Végül pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a kihelyezett közlekedési táblák ellopása, megrongálása bűncselekmény. A kivitelező eddig már kétszer helyreállította a rendet, a következő eset viszont már rendőrségi feljelentést von majd maga után.

Májusban későközépkori épületmaradványok és ókori régészeti leletek kerültek elő, ezért az építkezés sokáig szünetelt. Fotó: Budapesti Történeti Múzeum