Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Nincs pénz az elkerülő út megépítésére

2022. július 15.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben megjelent legfrissebb adatok alapján a Budakalászt északról elkerülő út kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. eredménytelennek nyilvánította.

Az indoklásból kiderül, hogy Lázár János építési és beruházási miniszter elrendelő levélben közölte a NIF Zrt-vel, hogy egyebek mellett ehhez a beruházáshoz sem biztosít fedezetet a Kormány. Mivel forrás híján a NIF Zrt. képtelenné vált a szerződés teljesítésére, a Budakalászt északról elkerülő út megépítésére kiírt közbeszerzési eljárást eredménytelennek nyilvánították.

Az elkerülő út Budakalász kihagyásával terelné a pilisi régióból, illetve Pomáz felől Budapest felé és vissza a közúti forgalmat. Városunk számára létfontosságú a beruházás, hiszen jelentős forgalmat terelne el Budakalász egyre elviselhetetlenebb belső útvonalairól.

Az útszakasz már 1985-ben bekerült a város rendezési terveibe és a 2008-ban átadott Megyeri híd környezetvédelmi engedélyében is elő volt írva. Szintén 2008-ban született az a megállapodás, melyben a Magyar Állam ismét kötelezettséget vállalt a megépítésére. Ennek elmaradása miatt Budakalász állami kompenzáció jogosultjává is vált, de ennek teljesítése is elmaradt.

A kompenzáció érvényesítése érdekében indított peres eljárást 2016 októberében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a NIF Zrt. és Budakalász Város Önkormányzata közötti hármas megállapodás zárta le, amelynek az elkerülő út megépítése az egyik fontos eleme. A megállapodásban a szakminisztérium és a NIF Zrt. többek között vállalták, hogy a budakalászi elkerülő út megépítéséhez szükséges költségvetési források érdekében mindent megtesznek.

A budakalászi elkerülő út városunk több mint 12 ezer lakója mellett a Pilis-Dunakanyar kistérség számára is jelentős előrelépést hozhatna, hiszen a környező településeken ugyancsak óriási a forgalom. Budakalász polgármestere, dr. Göbl Richárd július 5-én írt levelében ezért ismét kérte a térség országgyűlési képviselője, dr. Vitályos Eszter közbenjárását a régóra várt beruházás megvalósításáért.

A 2,8 km hosszú, 2×1 forgalmi sávos budakalászi elkerülő a 11-es főúttól a Pomázi útig készülne el. Az Szentendrei/Ország út keresztezésénél körforgalmi csomópont, illetve a Pomázi útnál a H5-ös HÉV vonala felett különszintű csomópont épülne. A kiviteli tervek a 11-es út Szentendre és Budakalász közötti szakaszának rekonstrukcióját is magában foglalták.

A döntés miatt az  elkerülő út megépítésében leginkább érintett Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármesterei közös nyilatkozatot adtak ki.

Illusztráció: NIF Zrt.