18 °C

Budakalász

2020. május 28. csütörtök, Csanád, Emil napja

Hírek

 

Nyomógombos lámpa a Téglási utcánál

2019. október 24.

A Téglási András-Szegfű utcák kereszteződésében található gyalogátkelőhelyhez felszerelték a nyomógombos lámpákat. A Szentendrei út felől érkezőket napelemről működtetett „VJT”, azaz változtatható jelzésű tábla fogadja, az 50 km/h-nál gyorsabban hajtó autók vezetőit lassításra figyelmeztetve. A rendszer kiépítését követően a gyorsan hajtó autók automatikusan piros jelzést kapnak majd a zebra előtti lámpánál.  

A Szentendrei út mint az országos főúthálózat része a Magyar Közút kezelésében áll. A sebességmérő radar az útkezelő hozzájárulását követően telepíthető a területre. A gyalogátkelőhely tervezési és telepítési költségeit – bár azok a közútkezelőt terhelnék – a város önkormányzata vállalta magára. A gyalogátkelőhely a forgalom-biztonságtechnikai költségekkel, valamint a közlekedési lámpa és sebességmérő telepítésével együtt bruttó 13,7 millió forintból épül ki.

A fejlesztés tervezése során a gyalogosok és az autóvezetők biztonságát egyaránt szem előtt tartották. A közlekedésben résztvevők közös érdeke, hogy az autóvezetők betartsák a sebességkorlátozásokat, a lassításra figyelmeztető tábla is ebben segíti őket. A könnyebb észlelés érdekében az önkormányzat valamennyi gyalogátkelőhelyéhez fényvisszaverő prizmákat telepít majd.