Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 26. hétfő | Edina napja

Hírek

 

Óbudán járt a budakalászi Alzheimer Café közössége

2024. január 11.

Óbudai meghívásnak tett eleget január tizedikén a budakalászi Alzheimer Café. Együtt buszoztunk át az Óbudai Szociális Intézetbe, ahol egy nehéz téma ellenére mégis kellemes délutánt tölthettünk el a III. kerületiek vendégszeretetét élvezve.

A budakalászi Alzheimer Café 2022. szeptember 14-én alakult Balogh Csaba képviselő kezdeményezésére és szervezésében. A demencia hátterében a leggyakrabban az Alzheimer-kór áll, korai felismerése kulcsfontosságú. Ám a demenciát körülvevő hallgatás, ami leginkább a beteg szégyenérzetéből és az otthonápolást végző családtag elszigeteltségéből következik, elszigetelheti a betegséggel élőket. A hallgatás megakadályozza, hogy a beteg panaszaival orvoshoz menjen, vagy hogy az ápolását végző személy tapasztalatait, nehézségeit megoszthassa másokkal. Városunkban a magas szakmai színvonalú előadásoknak hála, a betegségtől való félelem vagy az ápolás nehézségeivel való megküzdéshez immár több mint egy éve rendszeres segítséget kapnak a kalásziak. Megfelelő szakápoláshoz csak kevesen jutnak hozzá, viszont városunkban is nagyon sok embert érint a demenciával való együttélés, az Alzheimer Caféhoz hasonló közösségek kulcsszerepet játszhatnak a környezetünk mentális egészségének alakításában.

A kalászi közösség tagjai szerda délután együtt buszoztak az óbudai Kiskorona utcába, ahol az óbudaiak kedves szavakkal, kávéval fogadtak minket. Dr. Göbl Richárd polgármester előadásában több oldalról körüljárta a demenciát, az Alzheimer-kórt és történeti távlatból szemléltette a betegséggel élők társadalmi helyzetét. Az eseményre Janurikné Csonka Erika, a Kalászi Idősek Klubjának vezetője különleges ajándékot, a idősek klubja receptfüzetének kiadványait hozta magával, ami rövid kerettörténetbe ágyazva a kalászi idősek féltve őrzött, régi receptjeit tartalmazza.

 

Balogh Csaba képviselő, a budakalászi Alzheimer Café kezdeményezője és szervezője

dr. Göbl Richárd, Budakalász polgármestere, neurológus szakorvos