Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

ÖkoKörök Budakalászon

2019. december 17.

Hogyan tudunk kevesebb vegyszerrel hatékonyan, környezettudatosan takarítani, miközben még spórolunk is?

Október 6-án a Karitász által rendezett Ökonapon sok érdekes környezettudatos megoldással, lehetőséggel ismerkedhettünk meg. A program során többek között a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tartott előadást, mely az általuk Magyarországra hozott ÖkoKörök kezdeményezésről szólt. A rendezvény előtt Budakalászról többen is elvégeztük az ÖkoKör vezető képzést, így nagy lelkesedéssel vártuk az előadást és szívből reméltük, hogy lesz érdeklődés a helyben induló lehetőség iránt. Örömmel mondhatjuk, hogy a jelentkezőkből október végén három csoport is elindulhatott!

Elsőként „Tiszta Otthon Ökoköröket” alakítottunk, kis csoportokban tanultunk – beszélgettünk arról hogyan lehet kevesebb vegyszerrel, hatékonyan, környezettudatosan takarítani, miközben még spórolunk is. Öt héten át, hetente egyszer találkoztunk, megosztottuk tapasztalatainkat, tudásunkat, esetleges kudarcainkat. Kísérleteztünk, volt akimosogatógép kapszulát gyártott próbaképpen, de sok olyan termékkel is megismerkedtünk, melyeket nem kell magunknak elkészíteni, mégis nyugodtan leemelhetjük ezentúl a boltok polcairól, mert megtanultuk a csomagolásokon található jelölések jelentését, melyek között eddig nehezen igazodtunk el. Mindezt kötetlen, jó hangulat vette körül, hiszen egymástól tanultunk, mindenki annyit próbált ki, amennyi belefért az életébe, nem volt semmilyen kényszer.

Az 5 alkalom végére rengeteg új ötlet, recept született, megkezdődött a közös rendelések – vásárló közösségek – szervezése a nehezen hozzáférhető öko-tisztítószerekkel kapcsolatban. Habár a találkozó sorozat véget ért, a csoport tovább él, mert megtapasztaltuk, hogy a közösség ereje, még a takarításban is nagyon fontos!

Terveink szerint január-februárban újabb „Tiszta Otthon”, ill. „Kamra” (élelmiszerrel kapcsolatos) ÖkoKöröket indítunk, melyre nagy szeretettel várjuk a jelentkezőket a kalasziokokorok@gmail.com e-mail címre. Tegyük együtt zöldebbé saját háztartásinkat és ezzel Budakalászt is!

Írta: Nagelné Binder Ágnes, az egyik ÖkoKör vezetője