Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett napja

Hírek

 

Október 23. – egy eufórikus nap története

2022. október 23.

„Mi áradt itt meg, mint a tenger? / Miért remegtek világrendek? / Egy nép kiáltott. Aztán csend lett” (Márai Sándor: Mennyből az angyal).

1953-tól, Sztálin halálát követően a Szovjetunióban és ennek nyomán Magyarországon is némi enyhülés kezdődött. Az ország fellélegzett, de nem sokáig. Moszkvát “meggyőzve” ismét Rákosiék vehették át az irányítást, Nagy Imrét félreállították. Ausztriából kivonult a Vörös Hadsereg, de 1956 júniusában a lengyelországi Poznanban kitört munkásfelkelést vérbe fojtották.

A magyar társadalomban elindult változásokat már nem lehetett visszafordítani. Rajk László október 6-ai temetésén már százezer ember visszhangozta: „Nem állunk meg félúton, sztálinizmus pusztuljon!”. Megélénkültek a civil kezdeményezések, értelmiségi körök alakultak, az elkövetett hibákért felelős pártvezetés felelősségre vonását, politikai vitákat és Nagy Imre rehabilitálását hangoztatták. A főiskolák, egyetemek diáksága is Nagy Imre miniszterelnöki kinevezését, a szovjet csapatok kivonását és a Kossuth-címer visszaállítását követelte.

A műegyetemisták által szervezett október 23-ai tüntetésen és délután a Petőfi-szobornál is elszavalták a Nemzeti dalt. Itt már sokezer ember zúgta Sinkovits Imrével együtt a refrént: rabok tovább nem leszünk! Estefelé már csaknem kétszázezres tömeg érkezett a Kossuth térre a Parlament elé, a házakon megjelentek a nemzeti zászlók, amelyekből kivágták Rákosi címerét. „Ruszkik haza, ruszkik haza!”, „Aki magyar velünk tart!” – harsogta a tömeg, és az események kora estére gyakorlatilag irányíthatatlanná váltak.

Tíz éve, az akkori Indexen jelent meg az október 23-i eseményeket összefoglaló rövidfilmről készített videó, ami a Nemzeti Filmarchívum kutatóinak munkáját mutatta be.  Moldován Márton és Varga János 1986 óta gyűjtötték és rendszerezték 1956 eseményeinek, töredékesen fennmaradt filmes darabkáit. Így állt össze a forradalom első napjáról egy 15 perces hiteles mozgóképes dokumentáció.

Varga János a munka közben kiemelten figyelt arra, hogy emléket állítson azoknak, akik a nagy nap valódi krónikásai voltak, a híradós operatőröknek.

Hosszú idő után először nem lesz központi megemlékezés a fővárosban. Mi, budakalásziak, emlékezzünk együtt 1956-ra, a szabadságharc hőseire és a véres megtorlásra! Közös ünnepségünkön adjuk át városi díjainkat, ezt követően pedig fáklyás felvonulás indul a Faluháztól az Omszk parkba, ahol a kopjafánál elhelyezhetjük a virágainkat.

Az ünnepség és a díjátadó október 23-án, vasárnap délután 5 órakor lesz a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében. Mindenkit szeretettel várunk.

Fotó: archivum.mtva.hu