Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 24. szerda | Kincső, Kinga napja

Hírek

 

Októberben gyümölcsfaosztás!

2023. szeptember 15.

Május elején a városvezetés gyümölcsfaültetési akciót hirdetett, amire 244-en jelentkeztek. Októberben mindenki átveheti az igényelt fajtájú gyümölcsfáját, hogy a faültetési szezonban kikerüljenek a kertekbe. A fák növelik a város lombfelületét, egészségesebbé teszik a környezetünket és jóféle gyümölccsel látják el a családokat.

A budakalászi jelentkezők vállalták, hogy a saját telken belül az ültetési szabályokat betartva gondját viselik 1-1 gyümölcsfának. Kilenc féle gyümölcsfát igényeltek a jelentkezők és nem csak a gyakori fajtákat: harminchét budakalászi lakos szeretett volna például naspolyát. A Környezetvédelmi és Városüzemeltetési Iroda munkatársai több faiskolából gyűjtötték össze az igényléseknek megfelelő számú őshonos gyümölcsfákat, amiket októberben már ki is tudnak osztani. A gyümölcsfaosztás helyéről és idejéről természetesen beszámolunk, de a megadott emailcímre minden jelentkező értesítést is kap majd.

Kóder György önkormányzati képviselő, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnökének ötlete nyomán a Képviselő-testület a 2023-as költségvetésben egymillió forintos keretet szavazott meg arra a célra, hogy a helyi lakosok között csonthéjas gyümölcsfákat osszanak ki. A program azért is fontos, mert Az 1000 új fát! Budakalászra akció csak a közterületekre terjed ki, azonban közös érdekünk, hogy minél több fa legyen a környezetünkben. A jelenlegi önkormányzati ciklus során, közterületen eddig 697 fát ültetett el a városvezetés. A gyümölcsfaakció során további 244 gyümölcsfával még zöldebbé válik Budakalász.

Az igényelt gyümölcsfák színes fajösszetételt mutatnak. Legtöbben, 57-en kajszira jelentkeztek, a második helyen nem kis meglepetésre 37 igényléssel a naspolya végzett. Cseresznyét, illetve őszibarackot 33-an, meggyet 25-en, almát 18-an, körtét és szilvát egyaránt 16-an, birset 9-en kértek.

A gyümölcsfák segítségével egészségesebbé válik a környezetünk. Növelik a város lombfelületét, egészséges gyümölccsel látják el a háztartásokat és így hosszú távon nem kell annyi gyümölcsöt ideszállítani, amivel a megkötött szén-dioxidon túl további mennyiséget lehet megspórolni.

 

Fotók: unsplash.com