Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 24. szerda | Kincső, Kinga napja

Hírek

 

Oltópont, rendelői vonalak túlterheltsége – helyi oltáslogisztika 2.

2021. március 12.

Ezekben a napokban a legtöbb telefonhívás az oltásokkal kapcsolatban érkezik az önkormányzathoz. Miért nincs Budakalászon oltópont? Miért nem veszik fel a telefont az orvosi rendelőben? Mikor kerülünk sorra? Bár ezekben a kérdésekben viszonylag kicsi az önkormányzat mozgástere, összegyűjtöttük azokat információkat, amelyeket a helyi oltáslogisztikáról jelenleg tudni lehet és amelyekel támogatni tudjuk az orvosokat és az oltásra várókat. (Ezeket a kérdéseket egy korábbi cikkünkben is érintettük már.)

A helyi oltóponttal kapcsolatos megnövekedett igény miatt az önkormányzat megkereste az Nemzeti Népegészségügyi Központot, mivel ők az illetékesek az oltópontok kijelölésében. Visszajelzésük szerint a térségben korábban alaposan felmérték a lehetséges helyszíneket, ez alapján a szentendrei és pilisvörösvári rendelőintézeteket, illetve szükség esetére a visegrádi kórházat jelölték ki oltópontoknak.

A városvezetés körbejárta azt is, hogy lehetne-e például a Faluházban is oltani, hogy elkerüljük az oltások miatt kialakuló tömeges várakozást az Egészségháznál. Erre az volt a válasz, hogy Budakalászon csak az Egészségházban biztosítottak a körülmények az oltáshoz.

Az önkormányzat munkatársai az orvosokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot és egyeztetnek arról, hogy miben tudja őket segíteni az önkormányzat, ennek eddig megvalósult lépése, hogy a Városrendészek szállítják Szentendréről a budakalászi háziorvosokhoz az oltóanyagot, ezzel terhet levéve az orvosokról, korábban ők intézték ezt is és előfordult, hogy a Faluház egyik kollégája segített a betegirányításban. Az oltások beadásánál szükséges adatlap nyomtatásáról és sokszorosításáról is gondoskodik az önkormányzat, hogy mindenkinek rendelkezésére álljon a papír az oltás előtt. Gondoskodik továbbá az Egészségház napi szintű ózongenerátorral történő fertőtlenítéséről.

Az önkormányzat új mobiltelefonokat és telefonszámokat igényelt a háziorvosok számára, hogy a nem oltásra váró páciensek is elérhessék őket. Mivel a rendelői telefon állandóan csörög az oltással kapcsolatos kérdések miatt, az egyéb problémával jelentkező lakosok számára szinte lehetetlen elérni az orvosokat – azok pedig a vonalak túlterheltsége miatt nem tudják őket visszahívni.  Az erre a célra igényelt mobiltelefonok várhatóan a jövő hét folyamán érkeznek meg.

Az orvosok addig is arra kérnek mindenkit, aki még nem kapott értesítést oltással kapcsolatban, hogy ne telefonáljon a rendelőbe, mert nem tudják a háziorvosok megmondani, ki mikor kerül sorra.