Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. október 04. szerda | Ferenc napja

Közmeghallgatás 2019

 

Közmeghallgatás 2019


Az önkormányzat éves, rendes közmeghallgatását 2019. november 20-án tartotta a Faluház dísztermében. Az önkormányzati közmeghallgatás egyben határozatképes képviselő-testületi ülés is volt, amely előre meghatározott napirend szerint zajlott. A közmeghallgatásra előzetesen közel száz kérdés érkezett írásos formában az önkormányzathoz, a helyszínen pedig 23 felszólaló kérdezett, tett javaslatot. 

Az írásos kérdéseket a közmeghallgatás elején témák szerint csoportosítva válaszolta meg Dr. Göbl Richárd polgármester, Forián-Szabó Gergely és Nagel István alpolgármesterek, valamint Dr. Váli István Frigyes, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke. (A kérdezők természetesen írásban is megkapják a kérdéseikre adott válaszokat. Ezen válaszok, témák szerint csoportosítva az oldal alján található táblázatban olvashatók.) A négy óra hosszat tartó esemény rendkívül informatív volt, hatékony eszmecserére került sor a budakalászi városlakók és az önkormányzat képviselői között. Az eseményen jegyzőkönyv készült, melyben olvashatók a városvezetők előzetes kérdésekre adott válaszai témák szerint csoportosítva, valamint a helyszínen elhangzott kérdések és a rájuk adott válaszok. A jegyzőkönyvet itt olvashatják.

Önkormányzati tájékoztató és közmeghallgatás

Az önkormányzati közmeghallgatásokon a település lakói közvetlenül a képviselő-testülethez intézhetik kérdéseiket és javaslataikat, ekképp közvetlenül is részt vehetnek az önkormányzati feladatok meghatározásában és végrehajtásában. Az önkormányzathoz közel száz kérdés érkezett előzetesen, amelyekre a városvezetők tematikusan adták meg a válaszokat a helyszínen. Az előzetesen, írásban feltett kérdésekre adott válaszokat a beküldők a napokban megkapják.

Dr. Göbl Richárd polgármester a rendezvényen tájékoztatást nyújtott a Polgármesteri Hivatal új struktúrájáról és munkaszervezéséről, az elmúlt napok személyi döntéseiről, a szakbizottságok előkészítő munkájáról, a különböző külső szakmai partnerekkel való egyeztetésekről, valamint olyan új közösségi kezdeményezésekről, mint az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalom. A közmeghallgatáson részletesen szó volt a város legégetőbb problémájáról, az épülő új iskola helyzetéről.

Kötelezettségvállalások és lehetőségek

A helyszínen a városvezetők beszámoltak az önkormányzati költségvetést érintő kérdésekről is. Október 13-án a bank-és pénztáregyenleg összege 2 381 454 000 forint volt, amelynek jó része kötelezettségvállalással terhelt – főként az új általános iskola miatt. Ily módon a szabad, tehát szerződésekkel le nem kötött összeg mintegy 35.5 millió forint, így ebben a költségvetési évben minimális mozgástere maradt a képviselő-testületnek.
Kedvező fejlemény a Taván-dűlő szennyvízelvezető hálózat közbeszerzési eljárás eredménye kapcsán, hogy a város számára legkedvezőbb szerződéses feltételek érdekében tárgyalást kezdeményeztünk és ez alapján az ajánlati ár lényegesen, 76 millió forintról 53 millió forintra csökkent. Fontos megemlíteni, hogy az ajánlattevő az ár csökkentése mellett 36-ról 72 hónapra emelte a vállalt jótállás időtartamát. A szerződés megkötése napokon belül megtörténik a mihamarabbi munkakezdés megkezdése érdekében.

Fontos információk hangzottak el a kommunális adó kapcsán is. A városvezetés nem kívánja a kommunális adó összegét emelni – amelyre gyakran akadt példa sok település életében – vagy a helyi adórendszert alapjaiban megváltoztatni, ám cél az adóterhek igazságosabb elosztása. Így kaptak a súlyos fogyatékkal élők mentességet a kommunális adó megfizetése alól a november 28.-i testületi ülés egyik határozata értelmében és vezették be a települési adót a Budakalászon tárolt 10 KW teljesítménynél nagyobb vízi járművekre. A legtöbb ilyen jármű nem budakalászi polgárok tulajdonában van, viszont terheli a vízpartot és az infrastruktúrát, így indokolt volt, hogy bevonják a tulajdonsokat a közteher-viselésbe.

Az eseményen készült felvételek, Dr. Göbl Richárd polgármester beszámolója, valamint az előzetesen írásban megküldött és a helyszínen feltett kérdések és a rájuk adott válaszok

A közmeghallgatáson felvételeket készített a TV Budakalász. Az esemény második része, melyen a helyszíni kérdésekre adtak választ a városvezetők, itt tekinthető meg.

Dr. Göbl Richárd polgármester az eseményen beszámolt az új városvezetés első harminc munkanapjáról, az elmúlt időszak fejleményeiről, valamint a hivatal új munkaszervezési rendjéről. A beszámolót itt olvashatják.

A TV Budakalász riportja, melyben Forián-Szabó Gergely alpolgármester számol be az eseményt követően a közmeghallgatásról itt tekinthető meg.

A közmeghallgatáson elhangzott kérdéseket és a rájuk adott válaszokat az eseményen készült jegyzőkönyvben itt olvashatják.

Az előzetesen beküldött kérdéseket és válaszokat pedig témák szerint csoportosítva az alábbi táblázatban tekinthetik meg.