Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. október 15. péntek | Teréz napja

Hírek

 

„Örömmel tölt el, ha segíthetek” – bemutatkozik Dr. Kaszás Anikó a 3-as körzet új háziorvosa

2021. június 25.

Dr. Kaszás Anikó Budakalász új háziorvosa – Dr. Kiss Edinát váltotta a 3-as körzetben – a szabolcs megyei Tuzséron született, praxisát ezelőtt a Debrecen melletti Hajduszováton látta el, emellett hétvégenként ügyeletes háziorvosként is dolgozott a környéken: Tahitótfalun, Pomázon és Szentendrén.

Szöveg: Laborczi Dóra | Fotó: Nagy Tamás

Mivel már egészen kis korától kezdve tudta, hogy gyógyítani szeretne, középiskolai tanulmányai során is az orvosi pálya felé orientálódott: Budapesten érettségizett az „orvosképző” Apáczai Csere János Gimnáziumban, majd a Debreceni Egyetemen végezte el az orvosi egyetemet.

Dr. Kaszás Anikó

„Ez a hivatás családi örökség, nagybátyám gyerekkardiológus volt, két unokatestvérem is orvos. Én pedig nagyon szeretek emberek között lenni, emberekkel foglalkozni és érdekel minden ezzel kapcsolatos tevékenység. Amikor eldöntöttem tíz évesen, hogy gyógyítani szeretnék, annak igen szomorú apropója volt: keresztanyámat, akit a példaképemnek tekintettem – iskolaigazgató volt és egy rendkívül karizmatikus személyiség – nagyon korán elvesztettem. Hirtelen halt meg és ez óriási veszteség volt az egész családnak. Akkor döntöttem el, hogy segíteni szeretnék az embereken, hogy ne érje őket ekkora fájdalom. Ezért a prevenciót tartom az egyik legfontosabb területnek munkám során. Az pedig, hogy a pályán maradtam, annak köszönhető, hogy szeretem az egészségügyet, a napi munkát is élvezem és örömmel tölt el, ha segíthetek” – vallja Dr. Kaszás Anikó.

Ami pedig a szakmai pályafutását illeti: két évig dolgozott a Debreceni klinikán, volt üzemorvos a debreceni Városi Egészségügyi Szolgálatnál, ahol a tanítónők és óvónők egészségi állapotát mérte fel. Két gyermeke született, majd a GyES után a Servier Hungária gyógyszerkutató cégnél dolgozott öt évet, onnan egy viszonylag éles váltással az országos mentőszolgálat debreceni sürgősségi osztályán volt sürgősségi, illetve mentőorvos (oxiológus) rezidens. Végül a háziorvosi szolgálat mellett döntött, mivel – mint mondja – itt közvetlenebb kapcsolata lehet a betegekkel és nagyobb szerepe a prevencióban.

„Nagyon szerettem Debrecenben élni és nagyon szerettem a hajduszováti munkát is, de jött egy olyan lehetőség, hogy itt telepedhetek le a Dunakanyarban, ami régi álmom volt. Ekkor kezdtem el érdeklődni szabad körzet után a környéken. Amikor felkerestem Edinát, úgy éreztem, hogy azzal, ahogyan eddig ő vitte a praxist, teljes mértékben tudok azonosulni. Tudom folytatni azt, amit ő itt elkezdett és bízom benne, hogy emiatt a folytonosság érzése is megmarad és nem lesz nagy váltás a páciensek életében. 1600 páciens tartozik hozzánk, ezért most azt tekintem elsődlegesnek, hogy megismerjem a körzetet és az itt élőkkel stabil, biztonságos kapcsolatot alakíthassak ki.

Nagyon tetszik Budakalászon a munkahelyi környezet itt az Egészségházban, mert csapatban dolgozunk, és csapatban mindig könnyebb, mint egyedül” – mesél a kezdetekről a doktornő, aki szerint az állandóságot a körzetben Dr. Kiss Edina távozása után az ápolónő személye is garantálhatja: továbbra is Győrffyné Faragó Ildikó várja majd a betegeket a rendelőben.

„Budakalász nagyon szép hely, akikkel eddig találkoztam azok szimpatikusak voltak. Találkoztam a polgármesterrel és a két alpolgármesterrel is, akik kifejezték, hogy mellette állnak az egészségügynek, prevenciónak és jelezték, hogy nyitottak lennének az ezzel kapcsolatos javaslataimra is, ezt nagyon szimpatikusnak találtam” – mondja. Dr. Kaszás Anikó a hajduszováti körzet mellett 2015 augusztusa óta ellátta hétvégenként a Tahi-Pomáz-Szentendre ügyeletet is, nemrég pedig életvitelszerűen is Leányfalura költözött. Két felnőtt gyermeke van: fia a debreceni orvosi egyetemre jár, lánya pedig Londonban tanul pszichológiát, de már ők is nagyon szeretnek ide járni „haza”.

A doktornő számára a kikapcsolódást a sportolás jelenti, elsősorban a túrázás, futás, női tornák érdeklik, az általános iskolában pedig – a Tisza-parton – versenyszerűen kajakozott is.

 

Kapcsolódó oldalak:

Háziorvosok