Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 10. szombat | Gréta, Margit napja

Hírek

 

Ország úti szemétügy: eljárást indított a Hulladékgazdálkodási Hatóság

2022. november 23.

A Pest Megyei Kormányhivatal illetékes szerve eljárást indított, aztán feljelentést tett, de még nem tudni, hogy oldódik meg az Ország úti szemét ügye.  

Október elején adtunk hírt arról, hogy egy szeméttelep ledőlt kerítése miatt már hosszú ideje szinte az autóútra ömlik a hulladék Békásmegyeren, Budakalász határában. A helyszíni beszámolók szerint az illegális szemétlerakók is megtalálták maguknak ezt a területet az Ország úton. A budakalászi városvezetés is sürgeti a megoldást. Dr. Göbl Richárd polgármester még májusában levélben kereste meg óbudai kollégáját, mivel állandósultak a méltatlan állapotok a környéken.

A III. kerületi Polgármesteri Hivatal akkor arról tájékoztatott, hogy az ügy a Kormányhivatalhoz került. Az érintett ingatlan ugyanis magántulajdonban van, a hulladék onnan kerül a közterületre. Mindkét önkormányzat emiatt levelet írt a Pest Megyei Kormányhivatalnak, hogy jelezzék a Környezetvédelmi Hatóság felé a tarthatatlan állapotokat. A Kormányhivatal feljelentést tett az ügyben, a III. Kerületi Rendőrkapitányság pedig nyomozást indított.

A napokban megérkezett a Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása az eddig történtekről. Ebben leírják: a kormányhivatal illetékes főosztálya az Ország út mellett felhalmozott, jelentős mennyiségű hulladékkal kapcsolatban tett bejelentések nagy számára való tekintettel eljárást indított. Ezt követően megtiltotta a további jogellenes tevékenységet és arra kötelezte az érintett ingatan tulajdonosát, hogy a szemetet adja át a hulladékgazdálkodó részére. A Hulladékgazdálkodási Hatóság többször is megbírságolta az ingatlan tulajdonosát, aki azonban egy alkalommal sem fizetett, így az ügye már végrehajtási szakaszban van. A történtek miatt a Hulladékgazdálkodási Hatóság 2022 áprilisában feljelentést tett a III. Kerületi Rendőrkapitányságon a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, és a nyomozás még tart.

Aki Békás felé közlekedik az Ország úton, továbbra is szembesülhet a problémával. A kidobott szemét mennyisége hol csökken, hol pedig újra növekszik. A lakossági bejelentések, megkeresések azóta is folyamatosak; bízunk benne, hogy az illetékesek megtalálják a hatékony megoldást.