Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 24. hétfő | Iván napja

Hírek

 

OSSKÁR-díjat kapott az új Vasút sori óvoda

2024. május 29.

Az egyik legrangosabb hazai építészeti elismerésben részesültek a Budakalászi Jó Pásztor Óvoda építészei: Vizer Balázs, Bors András, Cseh András és Lasztóczi Péter. A díjat május 27-én a Pesti Vigadóban Osskó Judit Ybl-díjas építész és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke adta át. Köszöntőt – a korábbi budakalászi főépítész – Turi Attila, az MMA elnöke mondott, majd Sulyok Miklós, az MMA rendes tagja fogalmazta meg gondolatait a díjról.

Az idei pályázaton olyan új építészeti alkotásokat kerestek, amelyek illeszkednek a település, a táj szelleméhez, rendezik és nem zaklatják tovább a meglévő természeti és épített környezetet. Olyan magas színvonalú művek elismerése volt a cél, amelyekben az arányosság, a harmónia és az elegancia dominál. A kiírás szerint a díj odaítélésének legfontosabb szempontja volt, hogy az új létesítmény szerves része legyen az adott település táji és épített környezetének.

Minden díj annyit ér, amennyit a majdan díjazott művek minősége és általános elfogadottsága visszaigazol. A szakmai értékítélet sokszor távol áll a laikus közönségétől, holott a látvány köztulajdon. Üdvös volna, ha az olyan tradicionális értékek, mint a harmónia, a szépség ismét polgárjogot nyernének korunk szikárabb építőművészetében is – állt a kiírásban.

A díjazottakat Salamin Ferenc Kossuth és Ybl-díjas építész elnökletével elismert építészekből álló bíráló bizottság választotta ki.  A hatfős testület a beadott 32 pályamunka magas építészeti színvonala miatt úgy döntött, hogy ebben az évben két épület tervezőinek is átadja az elismerést: a Budakalászi Jó Pásztor Óvoda építészeinek, Vizer Balázsnak, Bors Andrásnak, Cseh Andrásnak és Lasztóczi Péternek; valamint Kuli Lászlónak, a budajenői Oktatási és igazgatási központ tervezőjének.

A budakalászi óvoda tervezői pályázaton nyerték el a megbízást

2021 februárjában hat építész iroda számára hirdetett meghívásos pályázatot Budakalász. A pályaműveket az épület architektúrájának megjelenése, a felhasznált anyagok, szerkezetek és a település építési hagyományok harmóniája és az épület fenntarthatósága tükrében az épület külső és belső tereinek, térkapcsolatainak kompozíciója alapján építész szakmai bizottság értékelte. Az értékelésben Dr. Váli István építészmérnök, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Kálmán Kinga budakalászi főépítész mellett Salacz Ákos, Góz Gábor és Dr. Krizsán András Ybl-díjas építész vettek részt. A szakmai bizottság munkáját észrevételeivel segítette Grünvald Tímea a Budakalászi Nyitnikék Óvoda intézményvezetője, Kelemen László esperes és Félegyházi András építész.

Az OSSKÁR-díj háttere

A díjat Osskó Judit Ybl-díjas, Príma Primissima díjas építész férjével, Tokár György Ybl-díjas, Príma díjas építésszel – neveik összekapcsolásával – alapították.  Évről évre olyan új építészeti alkotásokat, együtteseket keresnek, amelyek illeszkednek a település, a táj szelleméhez. Olyan kiemelkedő színvonalú műveket kívánnak díjazni, amelyekben a vezető szerepet a humánum, a harmónia és a minőség képviseli. A beküldött épületeket, együtteseket ezért tágabb környezetükkel együtt értékelik. A díj odaítélésének legfontosabb szempontja, hogy az új létesítmény szerves része legyen az adott település táji és épített környezetének.