Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. november 28. kedd | Stefánia napja

Hírek

 

Összegyűlt az egymillió aláírás, de ez még nem elég

2020. május 14.

Várhatóan meghosszabbítja az Európai Bizottság a határidőt

Összegyűlt az 1 millió aláírás a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett európai polgári kezdeményezéshez.

A szervezők azt szeretnék elérni, hogy az uniós kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől.

A nemzeti régióknak közvetlen uniós támogatást kérő petíciót a szabályok értelmében mégsem lehet az Európai Bizottság elé vinni, mert csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában haladta meg az aláírók száma a népességarányos nemzeti küszöböt, miközben legalább hét országban kellett volna.

A székelyekkel és a kezdeményezéshez csatlakozó európai őshonos kisebbségekkel abban reménykedhetünk, hogy a koronavírus-helyzetre való tekintettel a Bizottság kitolja a határidőt. A problémával az uniós intézmény tisztában van, és rövidesen dönt a hosszabbításról: ha csak az elzártság időszakával hosszabbítják meg az aláírásgyűjtést, akkor valós esély van valamennyi előírás teljesítésére.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI-nek elmondta, óriási hajrával sikerült teljesíteni a kitűzött célt: az online aláírások több mint fele az utolsó öt napban gyűlt össze, amit nagy mértékben segített, hogy a magyar társadalom hírességei, közszereplői, kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt megszólaltak és aláírásra biztattak. Hozzátette, bíznak a hosszabbításban.