Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Ősszel indulhat az új iskola építése

2017. augusztus 22.

Hamarosan elkezdődik a Budakalász Patakpart Általános Iskola építése. Az iskola a városvezetés állammal folytatott hatékony tárgyalásainak köszönhetően, a Budakalásznak járó elmaradt M0 kompenzációból épülhet meg, összesen 2 milliárd forintból. A Klisovác utcában épülő 16 tantermes új iskola ideális helyszínt biztosít majd a gyerekek egész napos tartózkodására, oktatására a nyugodt, természetközeli elhelyezkedés miatt. Az iskolában szaktantermek, tágas aula, a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő tornaterem és modern, szép, nagy udvar biztosítja majd a gyerekeknek és a pedagógusoknak az ideális feltételeket. Az alapos oktatási koncepcióval is előkészített iskola terveit több fórumon is egyeztették az érintett pedagógusokkal, így még a tervezés során számos kérés és igény megvalósítására is lehetőség nyílt. Jelentős előnye az iskolának, hogy az új iskolai körzethatárok kialakításánál nem kell több főúton átkelni az intézmény eléréséhez. Emellett ugyanakkor a város az iskolaépítéssel egy időben a közlekedés feltételeinek javítását is tervezi.iskola_patakpart_homlokzat

Jelenleg az iskola kivitelezésének előkészítése zajlik. A tervek engedélyezés alatt állnak, hamarosan jogerőre emelkedik a földhivatalnál a terület más célú hasznosításáról szóló engedély kiadása. Ezt követően az előírásoknak megfelelően kezdi el a kivitelező a hasznos humusz termőréteget letermelni a telekről, melyet első lépésként félretolnak az építési területről. A végső tereprendezésnél ezt a jó minőségű földet visszatöltik majd az iskolaudvar területére.

Augusztus végére várható az építési engedély kiadása, ezt követően kiírhatóvá válik a közbeszerzési eljárás. Ennek lezárásával elindulhat kivitelezés. Az épület teljes kivitelezése egy év alatt befejezhető, ha minden a tervek szerint halad. Késleltető tényezők lehetnek az extrém időjárási viszonyokon túl a régészeti szempontok. Budakalász területének jelentős része régészeti leletekben kiemelten gazdagnak. A völgyben zajló építkezéseken már volt arra példa, hogy kényszerleállást kellett tartani régészeti feltárás miatt.

Ezzel egyidőben a pedagógusok felvételét, az osztályok szervezését a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Váci tankerülete koordinálja. A város oktatási intézményeinek bővülésével megszűnik majd a zsúfoltság az iskolákban, így sokkal rendezettebb, kiegyensúlyozottabb viszonyok alakulhatnak ki mind a pedagógusok, mind pedig a gyerekek számára.