Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. október 16. szombat | Gál napja

Hírek

 

Őszi preventív szűrések az Egészségházban

2021. szeptember 21.

Budakalász Város Önkormányzata támogatásával ősszel folytatódnak a szakorvosi szűrések az Egészségházban, melyek a lakosság egészségmegőrzését és a betegségek megelőzését szolgálják. Idén is az Egészségklub önkéntesei végzik a szervező munkát. Előzetes bejelentkezés minden esetben szükséges!

A szakorvosi szűréseken kizárólag budakalászi lakosú személyek és a város közintézményeiben dolgozók vehetnek részt, személyes jelentkezést követően. A szűrőprogramokra mindenki hozza magával a személyi igazolványát, lakcímkártyáját és a TAJ-kártyáját. Felhívjuk figyelmüket, hogy a szűrőprogramokon elsősorban azok vehetnek részt, akik még nem, vagy az előző szűréstől eltelt egy éven túl vették igénybe a szolgáltatást.

A vizsgálatokra jelentkezni lehet az alább közzétett időpontokban a megadott személyeknél és telefonszámon.

A szűrésekre az Egészségház vérvételi helyiségében kerül sor, az alábbi időpontokban:

Nőgyógyászati szűrés időpontjai

A vizsgálatot Dr. Lőrincz István szülész-nőgyógyász szakorvos végzi. A vizsgálat kiterjed kolposzkópos vizsgálat, kismedencei UH vizsgálat, citológiai mintavétel, leletezés.

Jelentkezni lehet: hétfői és szerdai napokon 18-20 óra között Rakics Istvánné Anninál a +36 30/944 1165 telefonszámon.

Bőrgyógyászati szűrés időpontjai:

A vizsgálatot Dr. Buczkó Mónika bőrgyógyász, allergológus, klinikai onkológus szakorvos végzi.

A szűrővizsgálat elsősorban a rosszindulatú elváltozások/bőrdaganatok/időbeni felismerését szolgálja. A régóta fennálló bőrpanaszokkal az illetékes szakrendelőt keressék fel!

Jelentkezni lehet: hétfői és szerdai napokon 18-20 óra között, Jankuly Tiborné Zsuzsánál a +36 30/264 0637 telefonszámon.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálathoz kapcsolódóan ismereterjesztő előadást szervezünk.

  1. szept. 30-án 18.00 óra, Kós Károly Művelődési Ház dísztermében:

A melanoma/bőrrák/ megelőzése, fényvédelem, bőrápolási tanácsok témakörben.

Előadó: Szabados Bence orvostanhallgató, aki dr. Buczkó Mónika bőrgyógyász, klinikai onkológus munkatársa, rendszeres segítője.

Érszűkület mérés időpontja:

A vizsgálatot Dr. Tóth-Domán Judit belgyógyász szakorvos és Dr. Tündik András belgyógyász szakorvos végzik. A műszeres érszűkület mérés során feltárásra kerülhet az esetleges perifériás érbetegség.

A perifériás érbetegség a szív- és az agyi ereken kívüli erek betegsége. 50 éves kor felett, az életkor előrehaladtával meredeken emelkedik a gyakorisága, főleg társuló rizikóbetegségek esetén. Lappangó módon, fokozatosan alakul ki, ezért sokszor már csak későn ad tünetet, ezért érdemes a rizikócsoportokban szűrni a betegséget.

Azon 50 év feletti korosztály jelentkezését várjuk vizsgálatra, akiknél nem ismert az alsó végtagi érszűkület és kórelőzményükben az alábbiak közül legalább egy rizikófaktor szerepel: dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás magas koleszterinszint.

Érszűkület gyanúját veti fel az alsó végtag fájdalma, mely terhelésre fokozódik, nyugalomban enyhül. Átmeneti vagy állandó jellegű idegi típusú fájdalom, zsibbadás is gyakran társul hozzá.  Nehezen vagy nem gyógyuló talpi, lábszári sebek, fekélyek esetén is gondolni kell érszűkület lehetőségére.

Akinél az alsó végtagi érszűkület ismert, vagy kezelt, számukra nem a szűrés, hanem a gondozó orvosoknál az időszakos kontroll javasolt!

Jelentkezni lehet: hétfői és szerdai napokon, 18-20 óra között Dr. Csobod Juditnál a +36/30 5642348 telefonszámon.

Urológiai szűrés időpontja:

A vizsgálatot végzi: Dr. Varjú Viktor urológus szakorvos

Jelentkezni lehet: hétfői és szerdai napokon,18-20 óra között Tamási Józsefné, Krisztinél a +36 20/5226372 telefonszámon.

Ide tartoznak a vese megbetegedései, a húgyhólyag problémái, az idős korban jelentkező vizelettartási gondok az 50 év feletti férfiak prosztata megnagyobbodása és az ezzel járó betegségek is. Lányok, asszonyok jelentkezését is várjuk a vizsgálatra.

A prosztata vizsgálat kiterjed: adatlap kitöltése, UH vizsgálat, tapintásos vizsgálat, vizeletvizsgálat, tanácsadás, szükség esetén további vizsgálatra irányítás.

A 2020. őszére meghirdetett és a pandémia miatt elhalasztott neurológiai szűrővizsgálatra idén ősszel kerülhet sor.

Az előzetesen jelentkezők listája rendelkezésre áll és minden hely betöltött rajta. Ezen személyek postai úton értesítést kapnak majd a pontos időpontról.

Egészségük megóvása érdekében éljenek az Önkormányzat, az Egészségklub és a Szakorvosok által nyújtott lehetőségekkel!

 

Dr. Tündik András (Társadalmi Szolidaritás és Humán Ügyek Bizottsága, tag)
Dr. Csobot Judit (Egészségklub vezetőségi tag)

 

Borítókép: dimenzio.net