18 °C

Budakalász

2020. május 28. csütörtök, Csanád, Emil napja

Hírek

 

Otthon a gyermekekkel – tippek és tanácsok 

2020. március 17.

A családok nagy részét érinti a köznevelési intézmények bezárása. Az anyukáknak, apukáknak egy hétvége leforgása alatt kellett felkészülniük az otthoni élet megszervezésére: a kicsikről való gondoskodásra, a nagyokkal való tanulásra, mindeközben a munkahelyeken is teljesíteni kell. Ha az élet citromot ad, mégis készíthetünk limonádét: lássuk, hogyan! 10 egyszerű és nagyszerű tanácsot gyűjtöttünk össze.

1. Rend a lelke mindennek 

Legyen a gyerek három, vagy tizenhárom éves, eddigi kis élete szervezett keretek között zajlott. Rendkívül fontos, hogy kialakítsuk saját kereteinket, azaz legyen egy mindenki számára elfogadható napirend. Legyen meg a reggeli rutin ideje, a szabad levegőn tartózkodásé, nagyobbaknak a tanulásé. Az ebéd, az alvás is egyazon időben történjen minden nap – ez segít a gyermekeknek is alkalmazkodni az új helyzethez, és elérjük, hogy “ne folyjon ki kezünk közül a nap.” A gyermekek napirendje lehetővé teszi, hogy saját munkákat is mind jobban megszervezhessük. A napirend a szülőknek is vezérfonalat ad és könnyebben, nyugodtabban tervezhetik a munkával, házimunkával töltött órákat nap mint nap.

2. Egyszerű megoldásnak tűnik, káros is lehet

A varázsdoboz: azaz a televízió, vagy az internet szórakoztató és hasznos ugyan, mégis nagy veszélyt jelent a gyermekek fejlődése szempontjából. Ranschburg Jenő pszichológus véleménye szerint a középút a helyes: a teljes megvonás a modern korban nem lehet reális megoldás, de a digitális fogyasztást is következetesen korlátozni kell. Segít, ha mindennap kijelöljük a mesenézés és internetezés idejét. Ne felnőtt fejjel, órákban gondolkozzunk – gondoljunk arra, hogy a gyermekek idegrendszerét mennyire leterheli a sok, gyors inger, sőt: a képzelőerőt is sokban korlátozza a képernyőnézés. Nagyon fontos, hogy a legkisebbek ne vegyék kezükbe a telefont – egyenes út egy veszélyes helyzethez, amelyben a gyermek kontrollálatlanul fogyaszthat bármit, ami a képernyőn vele szemben jön.

3. Az alkotás sikerélmény: legyünk kreatívak!

Színes ceruza és papír, zsírkréta és aszfaltkréta, vízfesték, gyurma, utóbbi akár sóból is lisztből is: a kreatív alkotás lehetőségei megszámlálhatatlanok. Közeleg a húsvét, készülhetnek a papírnyuszik, csibék és bárányok, gyurmából keményre sütött figurák, a gyerekek kedvenc rajzfilmhősei így megelevenedhetnek. Készítsünk színes girlandokat, virágkoszorúkat a házba, akár ajándékba is!

Nem csak a gyerekeknek, a szülőknek is örömet okoz, ha ötletesen tálalunk: tojásból, rizsből, zöldségekből, bármiből, ami ehető és formázható, vicces állatkákat, szépséges kompozíciókat varázsolhatunk az asztalra. 

4. A kert megannyi lehetőséget rejt

Üröm az örömben, hogy a bezártsággal együtt beköszöntött a tavasz is. Kisvárosunkban a legtöbben saját kerttel rendelkezünk, de közösségi kertekre is szép példákat láthatunk társasházak udvarán. Itt a veteményezés ideje: a magvakat a gyerekekkel együtt ültethetjük el, és napról-napra figyelhetjük a csírák, növények fejlődését. A tavaszi munka eredménye ízletes, saját termelésű -akár biozöldség lesz, amelyeket a gyerekekkel együtt szedhetünk majd le. A kertészkedés szeretete mellett megtanulhatják a saját munka örömét, egy-egy fej saláta, saját eper, répa vagy paradicsom nagy büszkeségre adhat okok számukra is.

5. Mozgás, fiúk, mozgás, lányok!

Elmúlt a tél, itt az ideje a szabad levegőn tartózkodásnak, a fizikai aktivitásoknak. Az internetes videómegosztó portálok segítségével vezetett edzéseken vehetünk részt, új tánclépéseket tanulhatunk otthon is. A jó időben vár a napsütés, a bicikli, a kirándulás, a környező tájakon nyugodtan sétálhatunk, futhatunk, miközben elkerüljük a veszélyes közösségi érintkezést. A kicsiknek ott a motor, a nagyobbaknak a görkori, gördeszka, roller – kinek mihez van kedve. Nem véletlen a mondás, “ép testben ép lélek” – ne feledjük, a torna, testmozgás testünknek, komfortérzetünknek, szellemi frissességünknek egyaránt kedvez.

6. Ház körüli teendők közösen

A házimunka nem az anyuka feladata csak – hiszen tudjuk, a legtöbb háztartásban az édesanya is dolgozik. Vonjuk be bátran a gyerekeket, segítsenek, miközben élvezik azt! A nagyobbaknak jó példa a jövőre nézvést, amikor mindent maguknak kell majd megoldaniuk. Egy kisgyermek képes élvezni a ruhák bepakolását a mosógépbe, az anyukával való közös söprögetést, a nagyobbak pedig komoly segítséget jelenthetnek. Meg lehet találni azt a közös nevezőt, ami a szülőknek is segítség, a gyerekeknek pedig nemcsak elfogadható, de élvezhető is a ház körüli munka. Ha a nagylány sütni szeretne: tegye azt, ha a kicsi anya, apa körül sertepeltélne, annak sincs akadálya.

7. Határokat, okosan!

A játék legyen valódi játék, a tanulás valódi odafigyelés: ekkor csak ezekre a tevékenységekre koncentráljunk. A pihenés és a feladatok megoldása között húzzunk határvonalat, összemosásuk a felnőttek és gyermekek számára sem kedvező, a hatékonyságot is nagyban csökkenti (bizony, a pihenés is lehet kevéssé hatékony)! Nem is gondolnánk, a háttérzaj mennyire zavaró lehet a munkavégzés során: ha csak tehetjük, csendben, külön szobában dolgozzunk. Nem szégyen, ha ilyen helyzetben “szalad a ház”: az alvásidő csendes óráit érdemesebb leginkább a munkavégzésre használni, hiszen ez az a tevékenység, amelyben a gyermekek egyáltalán nem vehetnek részt.

8. Könyvek és zene: itt az elmélyülés ideje

Felgyorsult világunkban hajlamosak vagyunk elfeledkezni a nyugalmas, lelket melengető, otthon végezhető tevékenységekről. Vegyünk elő könyvet, akár hallgassunk hangoskönyvet. Olvassunk sokat, – s ha nincs idő, a megoldás a novelláskötet lehet. A zenehallgatás külön élményt jelent, ha csak arra koncentrálunk. Mivel a közösségi élményeket nélkülöznünk kell, nagyon sok múzeum, zenekar, koncertterem és könyvtár teszi on-line elérhetővé az eddig csak személyesen élvezhető tartalmakat. Barangoljunk az interneten múzeumokban, hallgassunk operát, könnyűzenét, tanulmányozzunk festményeket: vissza nem térő alkalomként is tekinthetünk a mostani helyzetre.

9. Van, akinek még nehezebb

Mint tudjuk, a koronavírus járvány legveszélyeztetettebb csoportja az időseké. Sokan vannak köztünk, akik magányosan élnek. Itt az alkalom, hogy becsöngessünk a szomszéd nénihez: boltba megyünk, kér-e valamit? Rendeljünk-e neki valamilyen szükséges terméket? Fontos, hogy most bizonyítsuk igazán: Budakalászon egy erős, összetartó közösség él. Segítsünk, ahol, akinek tudunk! Mindannyiunk, de főként a szépkorú polgártársaink érdeke, hogy ne hagyják el otthonaikat. Ebben legyünk segítségükre, egyben az önkormányzat a Faluházzal is felajánlja segítségét. Ha Ön tud olyan idősről, rászorulóról, akinek segítségre van szüksége, legyen szó bevásárlásról, vagy gyógyszerkiváltásról, kérjük, jelezze telefonon munkanapokon 8 és 16 óra között, vagy elektronikus levélben: 06 30 382-9810; 0626 340-468; segitseg@budakalasz.hu.

A legfrissebb információk elérhetők a budakalasz/koronavirus aloldalon.

10. Lelki élet és on-line kapcsolattartás 

A gyermek boldogságának kulcsa az anyuka, apuka boldogsága. Magyon sok plusz terhet ró a szülőkre a jelenlegi helyzet, éppen ezért talán most még fontosabb, hogy megőrizzük lelkierőnket. Ne feledjük, a pihenés minden terhelés ellenére elengedhetetlen. Sokat segíthetnek a családtagok, barátok: jelen helyzetben ha nem is találkozhatunk, a modern kor vívmányainak hála: nem kell elszakadnunk egymástól! Keressük szeretteinket, ha csak tehetjük, elevenítsük fel, ápoljuk a régi-új barátságokat. Ezen a linken számos élő közvetítést élvezhetünk, legyen szó meditációról, jógáról, vagy kulturális élményekről. Miséken is részt vehetünk on-line. Kapjuk fel a telefont, tabletet, és sétáljunk át idősebb ismerőseinkhez – ez mindannyiunknak új élményt hozhat.

Tartsunk ki, segítsünk egymásnak!