Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Pályázati forrásból megújulhatnak a kalászi iskolák

2024. február 14.

Az Európai Unió támogatásával pályázati lehetőség nyílt a rossz állapotú budakalászi iskolák felújítására, bővítésére. A korábbi januári határidőt módosították, a pályázatokat az intézményeket fenntartó tankerület február 15-ig tudja beadni.

2013-ban a közoktatás működtetése elkerült az önkormányzatoktól, a központosított rendszerben egyetlen állami iskolafenntartó maradt, maga az állam. Az ősz folyamán a városvezetés is felhívta a kalászi iskolákat fenntartó Váci Tankerületi Központ vezetőinek figyelmét arra az uniós pályázati lehetőségre, amely lehetőséget kínál a rossz állapotban lévő köznevelési intézményeink infrastrukturális fejlesztésére, korszerű taneszközök beszerzésére.

Budakalász két régi oktatási intézménye országos viszonylatban is kifejezetten rossz helyzetben van.  A Szentistvántelepi Általános Iskola főépületének tetőszerkezete beázik, de a melléképületek műszaki helyzete is siralmas. A helyhiány miatt ideiglenesen (2014-ben) idekerült konténer-tantermekben sokkal jobbak a nevelési-oktatási körülmények, mint a főépületben. A helyszűke komoly gond, a tornaterem is inkább csak tornaszoba.

A Kalász Suli épülete hasonlóan felújításra szorul. Itt az épület homlokzata van rossz állapotban, az elektromos hálózat és a gépészet is felújításra szorul. Egy komolyabb esőnél az emeleti tantermek beáznak, a tetőfelújítás itt is halaszthatatlan feladat.

A Kalász Alapfokú Művészeti Iskola bővítésének igénye is régóta közismert. Helyhiány miatt sok zenetanulásra vágyó jelentkezőt kell elutasítani, a Zeneiskola óráinak jó részét pedig csak az önkormányzat által fenntartott Faluházban lehet megtartani. Régi közös vágy egy megfelelő méretű koncertterem kialakítása is.

Az Európai Unió támogatásával megnyílt forrásra kizárólag az iskolafenntartó tankerületek tudnak pályázni. Mivel a városvezetés elkötelezett az oktatási-nevelési intézmények fejlesztése ügyében, Budakalász a konkrét beruházások előkészítéséhez minden lehetséges partneri segítséget felajánlott. Úgy tudjuk, hogy mindkét kalászi iskola érintett a pályázatban, de a Tankerület az ingatlanok tulajdonosi hozzájárulásán kívül eddig más segítséget nem kért a várostól.

Kiemelt képünk: a Szentistvántelepi Általános Iskola egyik melléképülete mellett jobbra a színes konténerben korábban az igazgatói iroda és a titkárság működött, jelenleg fejlesztésre használják. Fotó: index.hu