Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Patak Patriots — igazi közösségi sportélmény

2023. október 30.

A frizbit már valószínűleg mindenki ismeri mire iskolába megy, hiszen ahogy kisüt a tavaszi nap máris repülnek a korongok a nagyobb kertekben, füves területeken és a vízpartokon. Kevesen tudják azonban, hogy a frizbi egy csapatsport, ami egyre inkább népszerűvé válik Magyarországon is. Budakalászon 2022 tavaszán alakult meg az első, Patak Patriots nevű frizbicsapat, ami idén nyáron már NBII-ben mérte össze a tudását más repülőkorongos csapatokkal. A Patak Patriots vezetőjével, edzőjével, Stefler Andrással beszélgettünk.

Sokan dobáltunk már frizbit, de mitől válik ez sporttá?

A frizbi egy standardizált műanyag korong, aminek a méretei szabályozottak. A játék angolszász eredetű, leginkább az amerikai focira hasonlít: a két csapat egy téglalap alakú pályán oly módon próbál pontot szerezni, hogy átjuttatja a frizbit a szemben lévő csapat hátsó, pontszerző területére. Ha eljut a célterületre a korong és egy csapattárs el is kapta, akkor megvan a pont. Az amerikai focihoz képest a különbség az, hogy itt nem futhatunk a frizbivel, meg kell állni és passzolni, ami növeli az egymásrautaltságot és kikényszeríti az együttműködést. A védekező vagy embert fog, vagy zónákban védekezik. A frizbit vagy a levegőben blokkolják, vagy úgy bezavarnak a passzolónak, hogy az elvéti a dobást. A játék a ’70-es években a bevásárlóközpontok kivilágított beton parkolóiban jött létre, ahol a játékosok úgy vélték, hogy a legjobb szabályrendszerrel rendelkező sportot hozták létre. Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliában nagyon népszerű ez a játék, ezekben az országokban, csakúgy, mint most már Európában is, világbajnokságokat is szoktak rendezni. Kevesen tudják, de a világbajnokságról a magyar U20 koedukált csapat tavaly elhozta az aranyérmet. A frizbi előre láthatólag 2032-ben már olimpiai sportág lesz.

Mikor kezdett el komolyabban frizbizni?

Az egyik munkahelyemen volt egy lelkes kollegám, aki egyetemről frissen kikerültek közül toborzott embereket a frizbicsapatába. Akkoriban még csak négy csapat volt az országban. Ez előtt nem ismertem ezt a sportot, szívesen csatlakoztam a társasághoz. Heti kétszer két évig edzettünk, versenyeztünk együtt. Nagyon megszerettem, mert nem volt annyira intenzív, esti órákban volt a gyakorlás, bele tudtam illeszteni a napirendembe és kifejezetten szimpatikus emberekkel találkoztam ott. Aztán egyre több elfoglaltságom lett és nem tudtam tartani a tempót, de a kapcsolatok és a frizbi szeretete megmaradtak. 15 évvel később ide költöztünk Budakalászra, a gyerekeink iskolába mentek, így kicsit több idő szabadult fel az életemben. A feleségemmel is sokat frizbiztem, megtanítottam neki egy két dobást, de a csapatjáték hiányzott. Akkoriban jött az ötlet, hogy meg kéne tanítani ezt a sportot pár embernek, hogy tudjak helyben is játszani. Ez időben egybeesett azzal, hogy megnyitott a Patakpart Általános Iskola, aminek a tornaterme alkalmas arra, hogy frizbiedzéseknek helyet biztosítson.

Hogyan állt össze a budakalászi csapat?

2021-ben egy közös táborozás alatt találtunk a helyiekkel egy nagy füves területet, ahol többeket be tudtam vonni a sportba. Meglepetésemre többen is voltak ott, akik már ismerték a játék menetét és egész ügyesen bántak a frizbivel. Kiderült számomra az is, hogy a Testnevelési Főiskolán a diákok tanrendjébe is bekerült a frizbi, mint választható tantárgy, ezért egyre többen ismerték már a játékot országszerte. A tábor után fellelkesültem és írtam olyan helyi csoportoknak, közösségeknek, amiknek rajta voltam a levelezőlistáját, hogy szeretnék csapatot alakítani és egy bemutató órát tartani, ahol meg lehet ismerni ezt a nagyszerű csapatjátékot. Kibéreltük a Patakpart Általános Iskola tornatermét heti egy estére, ahol gyakorolhattuk a dobásokat, egy másik alkalommal pedig szabadtéren edzünk, ha az időjárás engedi. Mostanra nagyjából 25-en játszunk rendszeresen az edzéseken.

Mesélnél egy kicsit a csapatról?

Budakalásziak vagyunk, a patakpartról jöttünk, ezért lett a nevünk Patak Patriots. Nagyrészt olyan családosok a játékosaink, ahol a gyerekek már iskolások, így el lehet szabadulni heti 1-2 edzésre otthonról. Mi úgy oldjuk meg, hogy egyszer a feleségem megy Igazi közösségi sportélmény PATAK PATRIOTS XVII. évfolyam | 8. szám | 2023. október BUDAKALÁSZI HÍRMONDÓ 29 edzésre, egyszer én, ami azt jelenti, hogy amikor ő megy, próbálom neki átadni a gyakorlandó feladatokat szóban. Fontos ez a munkamegosztás, mert valakinek a gyerekekkel is kell lenni. Az edzés pont abban az időpontban van, amikor átnézik a leckét, vacsoráznak, fürdenek a kisebbek. Mi nagyjából mind egy cipőben járunk ilyen szempontból a csapatban, ezért toleránsak vagyunk egymással. Általában hulla fáradtan érünk az edzésre. Van, hogy kifejezetten nehéz lemenni, de ha már ott vagyunk, az nagyon üdítő, főleg, ha egész nap szellemi munkát végeztünk. Mindig úgy megyünk haza, hogy milyen jó hogy lejöttünk edzeni.

Tehát a csapattagok nagyrészt hasonló élethelyzetben vannak. Alakultak baráti kapcsolatok is az edzéseken?

Nagyon is. Ez a tisztességes játék, a nagyobb csapatba tartozás érzése összeköti az embereket. Voltak nyáresti találkozásaink és bográcsozás családostól, ahol mindenki megismerhette jobban egymást.

Úgy tudom, hogy idén az NBII-ben több mérkőzésetek is volt.

Mi abban a tekintetben egyedinek számítunk Magyarországon, hogy felnőtt csapat vagyunk, nagyrészt 30-40 plusszos játékosokkal. Fel kellett kutatnom azokat a csapatokat, akikkel tudtunk barátságos meccseket játszani, mert szerettünk volna mások játékából tanulni, rutint szerezni, ellesni új technikákat és tudni, hol vannak a megerősítendő gyenge pontjaink. Ebben az évben indult két osztály, amire beneveztük a csapatot. Négy versenynapunk volt, kétszer utaztunk már Győrbe játszani. Lett volna itt is a BMSE pályán egy megmérettetésünk, de sajnos lemondásra került a másik csapat részéről, amit nagyon sajnálunk, mert végre megmutathattuk volna magunkat a kalásziaknak is. Az NBII lehetőséget adott arra is, hogy kapcsolatokat építsünk. Nyáron volt egy barátságos mérkőzésünk a Viadukt SE Biatorbágy Ultimate Team nevű csapattal, őket láttuk vendégül július elején. Még Fehérváron lesz egy meccsünk ősszel. Nekünk a szoros meccs is komoly eredmény, hiszen nehéz lenne tizenéves fiatalokat legyőzni, akik hetente többször edzenek sok éven át. Mi nem az eredménytérképen szerettünk volna megjelenni, csak az volt a vágyunk, hogy tudják meg a sport kedvelői, hogy Budakalászon van egy frizbikezdeményezés, egy csapat, ami beáll a magyar repülőkorong szövetség alá, mint egy tagszervezet.

Mi az, ami miatt jó szívvel ajánlod ezt a sportot?

A frizbizésnek van három fontos előnye. Az első, hogy nem kontaktsport, tehát minimális az ütközés miatti sérülés. Ez a mi korosztályunkban fontos, mert sérülékenyebbek vagyunk, nem kell attól félni, hogy ellöknek, letérdelnek. A másik előnye, hogy koedukáltak a csapatok, ami egy más fajta csapategységet visz a közösségbe, mint amit egy homogén csapatnál láthatunk. Mindenkinek megvan a maga helye, posztja, szerepe. A hangulat sokkal jobb, nincs akkora versengés, konfrontáció a tagok között. Nálunk házaspárok is együtt játszanak, ami különleges, meghittebb légkört visz a pályára. A harmadik, ami nagyon szerethetővé teszi ezt a sportot az, hogy a tagok kölcsönösen tisztelik egymást, mindenkinek fontos a fair play. Nem kell a játékhoz bíró, ha nézeteltérés van, akkor csak a két érintett játékos dönti el, hogy ki hibázott. A konfliktusok minimálisak, baráti hangvételűek a meccsek. Minden mérkőzés úgy záródik, hogy a két egymással játszó csapat egy kört alkotva megbeszéli a közös játékot.

Mik a tervei a csapattal?

A legfontosabb, hogy példát mutassunk egymásnak és a gyerekeinknek abban, hogy 30-50 évesen is lehet aktív életet élni. Mi otthon is játszunk a gyerekeinkkel, mert szeretnénk, ha belőlük is összeállna egy fiatal csapat. A Patakpart Általános Iskola karbantartójának a fia, Paksai Marci az első olyan szakedzője a sportnak, aki magas szinten tanulta az oktatást és élvonalbeli játékos is egyben. Sikerült őt meggyőzni arról, hogy itt Kalászon van a sportág iránt érdeklődés. Ennek eredményeképpen hétfőn és péntekenként elindul az oktatás 7-11 évesek körében, ahol fiúk és lányok együtt, csapatban lépnek fel a pályára, ami nem általános a gyereksportokban. Látják majd egymást kiélezett helyzetekben és együtt küzdenek. Ezt eredménynek élem meg. Célom a Patak Patriots-szal alapvetően az, hogy mindenki tudjon mozogni és alakuljon egy közösség, ami megtartó erő lehet a hétköznapokban. A csapat nyitott, mindig szeretettel várjuk azokat a játékosokat, akiknek ideális az, ha nem feltétlenül a győzelem a fontos, hanem a játékélmény.

Gulyás Rita

Az interjú megjelent a Budakalászi Hírmondó októberi számában.