Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. április 01. szombat | Hugó napja

Hírek

 

Pedagógus sztrájk: a budakalászi intézmények szolidaritási nyilatkozata

2022. november 18.

A budakalászi oktatási intézmények pedagógusai közül nagyon sokan csatlakoztak a mai országosan meghirdetett sztrájkhoz és az alábbi felhívást tették:

Mi, a Budakalászi Nyitnikék Óvoda, a Kalász Suli, a Szentistvántelepi Általános Iskola, a Patakpart Általános Iskola alulírott pedagógusai EGYÜTTESEN lépünk fel az országosan meghirdetett sztrájk napján – 2022. november 18-án, pénteken – ki-ki a maga belátása szerint (sztrájk, polgári engedetlenség, szolidaritás, élőlánchoz csatlakozás).

Az intézmények már most pedagógushiánnyal küzdenek, egyre többen kényszerülnek hivatásukat feladni a megalázóan alacsony, megélhetésre nem elegendő fizetések miatt. Ez a hivatás, a gyerekek nevelése, oktatása, az ezzel járó felelősség, munka, nincs elismerve, megbecsülve, megfizetve.

Számos módon próbáltuk felhívni a figyelmet a megbecsülésünk hiányára, panaszkodtunk, sztrájkoltunk, tüntettünk, szolidaritást vállaltunk, élőláncban demonstráltunk, flashmobon vettünk részt- minden módon igyekeztünk kifejezni, hogy változtatást szeretnének, illetve jobb, emberhez méltóbb bérezésre van szükségük.

Továbbá szeretnénk kiállni azon kollégák, iskolákban, szakszolgálatoknál, bölcsődékben dolgozók mellett is, akik különböző okok miatt nincsenek abban a helyzetben, hogy esetleg csatlakozhassanak kezdeményezésünkhöz, vagy sztrájkoljanak.

Fellépésünkkel szeretnénk elérni, hogy a közalkalmazotti bértábla vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez igazítsák, inflációkövetővé tegyék, továbbá, hogy visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye.

A bérrendezés csupán az első lépcső! Ezzel párhuzamosan követeljük: 

  1.  Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2.  Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3.  Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4.  Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5.  Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6.  Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7.  Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8.  Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9.  Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

Fotók: Szabó Zoltán