Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 15. szombat | Jolán, Vid napja

Hírek

 

Péntektől pályázhatunk az azbeszt tartalmú hulladék elszállítására

2023. július 14.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) országos azbesztmentesítési pályázatára július 14-től augusztus 4-ig jelentkezhetünk.

Az Energiaügyi Minisztérium július 7-i közleményében arról tájékoztatott, hogy ingatlanonként maximum 300 négyzetméter azbeszt tartalmú hulladék elszállítására pályázhatunk.

A tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre alkalmazott azbesztet az egészségkárosító hatása miatt 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban. Az épületek bontásakor jogszabály írja elő az azbesztmentesítést.

Az azbesztet az időjárás és a légszennyezés kikezdi, sérülhet a felülete. A felületi kopás következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak. Az azbesztszálak belégzése egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik — olvashatjuk az NHKV oldalán.

A 2022-es első országos azbesztmentesítési pályázat keretén belül több mint 1500-an szabadultak meg szakszerűen az egészségkárosító anyagoktól. Fontos, hogy egyedül sose próbáljuk meg eltávolítani az azbeszt tartalmú épületrészeket, minden esetben forduljunk szakemberekhez, akik nem csak a szakszerű bontásban tudnak segíteni, hanem a házunk azbeszttartalmát is felmérik.

fotó: pixabay.com