Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Perlátorprogram – ingyenes lakossági víztakarékossági akció indul

2024. március 11.

Az elszabadult energiaárak miatt a háztartások takarékos üzemmódra álltak át: alacsonyabbra állított fűtés, energiatakarékos izzók, szigetelés a házra, napelem. Lehet-e a víz– és szennyvízdíjon is spórolni? A válasz egyértelmű igen. A Víz világnapja közeledtével perlátorprogram indul.

Egy 4 fős család naponta átlagosan fél köbméter vizet használ el. Ennek (vízdíj, a csatornadíj és a vízterhelési díj) költsége naponta körülbelül 475 forint. Ez csak a hideg vízre vonatkozik. Amennyiben ez mind meleg víz, úgy a felmelegítés költsége (gáz esetében) körülbelül még 180 forintba kerül. A naponta kb. 655 forintba kerülő meleg víz használat talán nem tűnik soknak, de éves szinten közel 240 000 forintos számlát jelenthet.

A hagyományos vízcsapokon át percenként 15-20 liter víz folyik át.  Ha a csapok végére egy-egy áramlásszabályozót (perlátort) szerelünk be, akkor folyóvizes mosogatáskor, kézmosáskor, zuhanyozáskor ezt a mennyiséget 4-6 liter/perc mennyiségre csökkenthetjük, és a kevesebb víz felmelegítése is kisebb energia–, víz– és csatornaköltséggel jár.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által létrehozott támogatási rendszer nyomán indult Perlátorprogram célja a lakossági vízfelhasználás csökkentése. Minél több háztartásban élnek a program adta lehetőséggel, annál több vizet és energiát takaríthatunk meg, ezzel is kímélve az értékes ivóvízkészletet és a környezetet.

Az ESG-PRO Hungary Kft. ingyenesen adja át az ehhez szükséges uniós szabványoknak megfelelő eszközöket. Egy háztartás 3 mosogató- és kézmosó, illetve két zuhanyba telepíthető áramlásszabályozót kaphat, amihez szerelőkulcs és a házi beszerelést segítő részletes leírás jár.

„A perlátorok alkalmazásával a felhasznált víz úgy csökken, hogy a mennyiségváltozás alig észrevehető, a megszokott kényelmes folyóvízhasználatról nem kell lemondani” – hangsúlyozta dr. Makovecz-Tóth Zsófia, a budakalászi székhelyű cég ügyvezetője.

A kereskedelemben kapható modern csaptelepeket 8-12 liter/perc áteresztésű perlátorokkal látják el, a zuhanyok többségében pedig egyáltalán nincs szabályozó. A Perlátor Program csomagjában található perlátorok maximális átfolyási sebessége 4 liter/perc, az áramlásszabályozóké 6 liter/perc. Az eszközök alkalmazásával tehát az egyes háztartásoknál számottevő megtakarítás érhető el.

Ki vehet részt a programban?

Minden olyan magánszemély részt vehet, aki cselekvőképes és a 18. életévét betöltötte. Hiánytalanul és a valóságnak megfelelően kitölti a jelentkezési lapot, megismeri és elfogadja az Adatkezelési Szabályzatot és a Részvételi Szabályzatot. A csomagokat a Magyar Posta fogja kézbesíteni.

Hány csomagot lehet igényelni?

Az egységcsomagok igénylése nem személyhez, hanem ingatlanhoz kötött. Vagyis amennyiben Ön több ingatlannal is rendelkezik, abban az esetben az eszközöket több címre is igényelheti. De egy címre csak egyszer lehet igénylést leadni.

További információk a Perlátor Programról: perlatorprogram.hu

 

 

Fotó: unsplash.com