Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 14. vasárnap | Tibor napja

Hírek

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatója

2017. március 08.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatója

Pilisi Parkerdő Zrt. arra törekszik, hogy a településükkel határos, fokozottabban látogatott erdőterületek tiszták legyenek, közjóléti borzsonyipoly_1349864911berendezései megfelelő szolgáltatást nyújtsanak, az erdők határán rendezett kép fogadja az arra járókat és a belterületek ne jelentsenek vonzást az erdőben élő vadállatok számára.

Erdei hulladékgyűjtők:

Napjaik aktuális problémája az erdőben, letelepedőhelyek környezetében található hulladékgyűjtők fenntartása. Talán nem szükséges külön megindokolni, miért érthetetlen – nem csak – az erdészek számára az a jelenség, amikor az erdőben kirándulók, túrázók magukkal hozott útravalók maradványait, csomagolóanyagokat – a kihelyezett szemétgyűjtőkben helyezik el, ahelyett, hogy azt hazavinnék, úgy, ahogy el is tudták hozni. A Pilisi Parkerdő célja tehát az erdei szemétgyűjtők fokozatos felszámolása. A tervezett megszüntetés fokozatos, ami azt jelenti, hogy a munkát az utaktól távolabbi, ritkábban látogatott helyszíneken kezdik el és a legforgalmasabb, legsűrűbben látogatott letelepedőhelyek környezetében tervezik a legtovább fenntartani az eddigi rendszert.

Zöldhulladék

Másik aktuális probléma az úgynevezett zöldhulladék kérdése. A kertes házaknál keletkező zöldhulladékot sajnos igen jelentős hányadban erdőterületeken helyezi el a lakosság, melyet azután a Parkerdő munkatársai szállíttatnak el. A zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy büntetendő, mint a kommunális vagy más hulladék lerakása. A nagy mennyiségben, egyben lerakott zöldhulladék fokozott tűzveszélyt jelent. Jelentős természetvédelmi kockázatot is jelent ez a tevékenység, mivel elősegíti az inváziós növényfajok (bálványfa, parlagfű) terjedését.

Belterületi vaddisznók

Egyre gyakoribbak a belterületeken kertekbe bejáró és ott problémákat okozó vaddisznók. Ez a jelenség olyan erdőkkel határos területeken fordul elő leggyakrabban, ahol sok a felhagyott, elhanyagolt kert, illetve telek. A zöldhulladék lerakatok is kiváló táplálékforrást jelentenek a vaddisznók számára, így fokozza az állatok belterületen való megtelepedését, állandó jelenlétét.

Amennyiben a lakók olyan rókát vagy egyéb vadállatot látnak, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy támadó magatartást mutat, esetleg róka, vagy más vadállat tetemét megtalálják – akkor a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságon, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) +36 (80) 263 244 telefonszámán keresztül tehetik meg a szükséges bejelentést.

A fentiekkel kapcsolatban bővebb információt a parkerdo.hu honlapon találnak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. további tájékoztatása szerint Budakalász közigazgatási területén az erdőgazdálkodási tevékenység keretében 5 hektárnyi területen végeznek bozótirtást, pásztázást, padkázást, gyökérszaggatást, mélyszántást, tárcsázást, gödörfúrást.