Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Polgármesterek együttműködésben

2017. január 26.

A Budakalászt északról elkerülő út nyomvonala 1992 óta szerepel az érintett települések Helyi Építési Szabályzatában, a megvalósítására pedig most kapott lehetőséget Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Az engedélyezett tervek szerint az elkerülő út Budakalász és Pomáz határánál, az Iparos utcától északra indulna, a Pomázi utat és a HÉV síneket felüljárón keresztezné. Ezt követően pomázi mezőgazdasági területen haladva a Zrínyi utcával közel párhuzamosan, attól mintegy 150-250 méter távolságban menne, majd a 11-es útba kötne be. Az út Budakalász erősen terhelt belvárosának forgalmát hivatott enyhíteni. DSC_0081

 

Budakalász Szentistvántelep városrészén élő lakossága tart az út okozta zaj- és porhatástól, ezért nyomvonalmódosítást kért a kivitelező NIF Zrt-től. A lakók számára az elfogadható alternatíva az elkerülőút Pomázi úti indítása, Pomáz ipartelep mellett haladó nyomvonala és a Dobogókői útba kötése lenne. Budakalász Város Önkormányzata a nyomvonalmódosítási kérelmet megértve, a lehetséges módosítási javaslatok számbavétele okán egyeztetést kezdeményezett az érintett önkormányzatok – Pomáz és Szentendre – polgármestereivel, hogy közös álláspontot képviselve kérelmezzék az elkerülő út lehetőség szerinti nyomvonalmódosítását a NIF Zrt.-nél.

A január 26-án megrendezett egyeztetésen jelen volt a három város polgármestere Verseghi-Nagy Miklós, Vicsi László és Rogán László, valamint Pomáz és Budakalász alpolgármesterei Török Balázs és Ercsényi Tiborné, Pomázról pedig Kiss Gabriella főépítész is részt vett a megbeszélésen. A találkozón a polgármesterek a jelenlegi nyomvonal korrekciójától nem zárkóztak el.

A megbeszélésen a Pomáz és Szentendre városvezetői a szentistvántelepi lakók által elsődlegesen képviselt alternatívát –  az elkerülőút Pomázi úti indítását, Pomáz ipartelep mellett haladó nyomvonalát és a Dobogókői útba kötését – nem tartották elfogadhatónak.

A korrekciós lehetőségek vizsgálata során a nyomvonal északabbra helyezését viszont midhárom polgármester támogatta. Ennek mértékét és lehetőségét Pomáz főépítésze vizsgálja meg.

A három érintett város számára elfogadható emellett a Szentendrét elkerülő út északabbra eső bekötése a 1181-es jelű Ország útba.

Az így kialakuló közös  álláspontot Budakalász lakosainak tájékoztatását követően a városvezetők továbbítják az illetékes hatóságoknak.