Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Polgármesteri beszámoló a közmeghallgatáson

2019. november 21.

Sor került az önkormányzat éves, rendes közmeghallgatására. Az önkormányzati közmeghallgatás egyben határozatképes képviselő-testületi ülés is volt, amely előre meghatározott napirend szerint zajlott. A közmeghallgatásra előzetesen közel száz kérdés érkezett írásos formában az önkormányzathoz. A felvetett kérdéseket témák szerint csoportosítva válaszolta meg Dr. Göbl Richárd polgármester, Forián-Szabó Gergely és Nagel István alpolgármesterek, valamint Dr. Váli István Frigyes, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke. A négy óra hosszat tartó esemény rendkívül informatív volt, hatékony eszmecserére került sor a kalászi városlakók és az önkormányzat képviselői között. Dr. Göbl Richárd polgármester az eseményen beszámolt az új városvezetés első harminc munkanapjáról, az elmúlt időszak fejleményeiről, valamint a hivatal új munkaszervezési rendjéről. A beszámoló itt olvasható.

Önkormányzati tájékoztató és közmeghallgatás

Az önkormányzati közmeghallgatásokon a település lakói közvetlenül a képviselő-testülethez intézhetik kérdéseiket és javaslataikat, ekképp közvetlenül is részt vehetnek az önkormányzati feladatok meghatározásában és végrehajtásában. Az önkormányzathoz közel száz kérdés érkezett előzetesen, amelyekre a városvezetők tematikusan adták meg a válaszokat a helyszínen. Az előzetesen, írásban feltett kérdésekre adott válaszokat a beküldők hamarosan megkapják.

Dr. Göbl Richárd polgármester a rendezvényen tájékoztatást nyújtott a Polgármesteri Hivatal új struktúrájáról és munkaszervezéséről, az elmúlt napok személyi döntéseiről, a szakbizottságok előkészítő munkájáról, a különböző külső szakmai partnerekkel való egyeztetésekről, valamint olyan új közösségi kezdeményezésekről, mint az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalom. A közmeghallgatáson részletesen szó volt a város legégetőbb problémájáról, az épülő új iskola helyzetéről.

Kötelezettségvállalások és lehetőségek

A helyszínen a városvezetők beszámoltak az önkormányzati költségvetést érintő kérdésekről is. Október 13-án a bank-és pénztáregyenleg összege 2 381 454 000 forint volt, amelynek jó része kötelezettségvállalással terhelt – főként az új általános iskola miatt. Ily módon a szabad, tehát szerződésekkel le nem kötött összeg mintegy 35.5 millió forint, így ebben a költségvetési évben minimális mozgástere maradt a képviselő-testületnek.
Kedvező fejlemény a Taván-dűlő szennyvízelvezető hálózat közbeszerzési eljárás eredménye kapcsán, hogy a város számára legkedvezőbb szerződéses feltételek érdekében tárgyalást kezdeményeztünk és ez alapján az ajánlati ár lényegesen, 76 millió forintról 53 millió forintra csökkent. Fontos megemlíteni, hogy az ajánlattevő az ár csökkentése mellett 36-ról 72 hónapra emelte a vállalt jótállás időtartamát. A szerződés megkötése napokon belül megtörténik a mihamarabbi munkakezdés megkezdése érdekében.

Fontos információk hangzottak el a kommunális adó kapcsán is. A városvezetés nem kívánja a kommunális adó összegét emelni – amelyre gyakran akadt példa sok település életében – vagy a helyi adórendszert alapjaiban megváltoztatni, ám cél az adóterhek igazságosabb elosztása.

Forián-Szabó Gergely alpolgármester beszámolója a közmeghallgatásról itt tekinthető meg