Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. november 28. kedd | Stefánia napja

Hírek

 

Polgármesteri tájékoztató a Hírmondó augusztusi számában

2020. augusztus 12.

Az új építési szabályok, a változtatási tilalom közösségünk érdekeit védik 

Fedezet nélküli kötelezettségvállalások korrekciója, HÉSZ-módosítás és változtatási tilalom, óvodapedaóguslétszám-növelés. A júliusi rendkívüli képviselő-testületi ülésen a 2019. év gazdálkodás teljesítéséről szóló zárszámadási rendelet megalkotása mellett több fontos döntést is meg kellett hoznunk.

Lényeges megállapítás volt, hogy a 2019-es évben az új iskola építésével kapcsolatosan tett korábbi önkormányzati kötelezettségvállalások egy része fedezet nélkül történt, ami kihat majd az idei és a következő évek gazdálkodására is. A zárszámadáskor ezek korrekciójára is megoldást kellett találni. Bár a közoktatás működtetése, finanszírozása 2013-óta állami feladat, a tavaly márciusban megkötött kivitelezői megállapodás miatt Budakalász a mai napig több mint 200 millió forintot költött a leendő iskola kiviteli terveire, a közművek bekötésére, a közbeszerzési eljárásokra, az építkezés műszaki ellenőri és projektmenedzsmenttel kapcsolatos feladataira. Mivel 2019 tavaszán elődeink úgy kötötték meg a kivitelezői megállapodást, hogy az iskolaberuházás 175 milliós tartalékkeretéről is Budakalásznak kell gondoskodnia, így a kivitelezés befejezéséig ez az összeg még emelkedni fog.

„Szükség van az új iskolára, ez nem kérdés, de az biztos, hogy nem így”

Nem árt emlékeznünk arra, hogy az iskolaépítés egy 2016-os peren kívüli megállapodás eredménye. A 2008-ban városunk határában félbehagyott M0 következményeként ránk zúdult forgalmi károk enyhítésére évi 250 millió forint + áfa értékű állami közútberuházásra tarthattunk igényt. Az állami kötelezettségvállalás 2008-tól az M0 következő szakaszának átadásáig szólt. Azóta eltelt 12 év, ám a folytatásból még egyetlen méter sem épült meg. Az első években az állam fizetett és a fejlesztések meg is történtek, de később nem, a per ezért indult. 2016-ban, a jogi eljárás befejezése előtt, peren kívüli megállapodás keretében Rogán Lászlóék akkor úgy döntöttek, hogy egyebek mellett elfogadják az állam által felajánlott kétmilliárd forintos kompenzációt, de a kalásziaknak járó pénzt egy állami feladatra, iskolaépítésre költik el. A kétmilliárdról szóló első támogatási megállapodásban még az szerepelt, hogy abból 600 millió az iskola környékének úthálózatrekonstrukciójára költhető, de most ott tartunk, hogy Budakalásznak mélyen a zsebébe kell nyúlnia ahhoz, hogy egyáltalán maga az iskola felépülhessen. Szükség van az új iskolára, ez nem kérdés, de az biztos, hogy nem így.

„Bár a járvány elleni védekezés központi állami kötelezettség, a feladat maradéktalan ellátása érdekében városunkra jelentős anyagi terhek hárultak”

Budakalász 2020. évi bevételeit és kiadásait tartalmazó költségvetési rendeletünket is módosítanunk kellett, amire elsősorban a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kezelése miatt volt szükség. Bár a járvány elleni védekezés központi állami kötelezettség, a feladat maradéktalan ellátása érdekében városunkra jelentős anyagi terhek hárultak, melyek központi megtérítéséről sajnos nincsenek bíztató információk. A járvány elleni védekezésre költött mintegy 10 millió forintos kényszerű kiadás mellett azt látjuk, hogy a pandémia miatt idén a bevételeink is jelentős mértékben csökkennek. Az önkormányzat mozgásterét korlátozó központi szabályozások eddigi és a még várható hatások miatt pedig idén olyan jelentős bevételkiesésekkel kell számolnunk, mint a gépjárműadó eddig helyben maradt részének elvonása (42 millió forint) és az iparűzési adó eddig kötelező decemberi feltöltésének központi eltörlése (várhatóan közel 100 millió forint). Budakalász biztonságos működésének fenntartása érdekében az idei évre tervezett kiadásokat alapos felülvizsgálat alá helyeztük, a költségvetés-módostás keretében pedig jelentős mértékű kiadási megtakarításra és tartalékképzésre tettünk javaslatot.

Változtatási tilalom és HÉSZ-módosítás

Budakalászon az elmúlt bő évtizedben több olyan zsúfolt lakópark épült, amelyek nem felelnek meg a város hosszú távú közösségi érdekeinek. Sajnos akkoriban nem volt, aki kordában tartsa az ingatlanfejlesztői profitérdekeket, ennek és a Helyi Építési Szabályzat folyamatos változtatásainak nyomait mindannyian láthatjuk a Klenityben, a Mályva park helyén, vagy az átadás előtt álló Pomázi úti lakópark esetében. A további intenzív beépítéseket megelőző felelős döntéshozatal érdekében a Településfejlesztési- és Környezetvédelmi Bizottság és az új főépítész, Kálmán Kinga szakmailag indokoltnak tartották az érintett övezeti előírások pontosítását és a településrendezési eszközök módosítását. Javaslatukra úgy döntöttünk, hogy az Lke-Sz-6 övezet vonatkozó előírásait újragondoljuk és elkészíttetjük a Helyi Építési Szabályzat módosításhoz szükséges véleményezési anyagot. Az új szabályozás elkészítésének idejére változtatási tilalmat rendeltünk el.

Bővítjük a Nyitnikék ovit, épül az új óvodai csoportszoba

Az intenzív lakóparképítések és a velük együtt járó lakosságszám-emelkedés ellenére az elmúlt évtizedben nem épült új óvoda Budakalászon. Sőt, a Vasút sori óvodában három óvodai csoportot szüntettek meg elődeink, majd magát az épületet is lebontották. Nem volt jó állapotban, de az óvodai zsúfoltságon egy ideig még enyhíthetett volna, legalább addig, ameddig nem találunk konkrét megoldást a pótlására. Örvendetes módon a gyerekszám folyamatosan nő Budakalászon, de az önkormányzatnak felelősen gondoskodnia is kell a kisgyermekekről. Ezért a Nyitnikék Óvodában egy új óvodai csoport számára megfelelő helyiség kialakításáról döntöttünk, az építkezés pedig már el is kezdődött. A magas gyermeklétszámok és az egyre több sajátos nevelési igényű gyermek érdekében úgy határoztunk, hogy az állami elvonások miatt egyre nehezebb pénzügyi helyzet ellenére a Nyitnikék Óvoda álláshelyeinek számát két óvodapedagógus és két pedagógiai asszisztens álláshellyel a korábbi 48-ról 52-re növeljük, illetve a Telepi Óvodában is két fővel bővüljön a munkatársi létszám.

Itt a nyár, de augusztusban az előttünk álló fontos döntések miatt újabb rendkívüli testületi ülést tartunk.

Mindenkinek további szép nyarat kívánok!

dr. Göbl Richárd
polgármester