Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 18. csütörtök | Frigyes napja

Hírek

 

Pomáz közelében hatalmas erdőátalakítási munkálatokat végez a Pilisi Parkerdő

2023. december 19.

2023-ban 60 ezer facsemete telepítésével indult el Budapest és környékének egyik legjelentősebb erdőátalakítása.

Fotók: Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakalász közelében, Pomáz nyugati oldalán végzi az agglomeráció legnagyobb szabású erdőátalakítását. A Parkerdő tájékoztatása szerint a program során a veszélyessé vált, öreg, idegenhonos, nemes nyáras helyett természetszerű állapotú, elegyes kocsányos tölgyes erdőt hoznak létre. A Parkerdő két év alatt több mint 120 ezer facsemetét ültet el – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. A Pomázi Parkerdő kialakítása idén májusban kezdődött és ebben az évben 60 ezer facsemetét telepítettek.

A természetvédelmi oltalom alatt álló terület esetén kötelező lenne őshonos fákkal pótolni a kivágott fákat, az érintett terület viszont nem élvez védelmet, így mindenképpen jó hírnek tekinthető, hogy mégis őshonos fafajok kerülnek a területre. Környezetvédelmi szempontól viszont érdemes megjegyeznünk, hogy az úgynevezett veszélyessé vált fák egyben vastagok és sok korhadt faanyagot is tartalmaznak, ami például a harkályok számára kiváló élőhelyet jelentett. A tölgy, bár rendkívül értékes faanyag és a kocsányos tölgyes társulás természetvédelmi szempontból is nagyon értékes erdő, a lassan növő facsemeték még jó ideig nem pótolhatják az idős nyárfákat.

A Pilisi Parkerdő az erdő megújítását az alábbi érvvel indokolja: „Pomáz nyugati részén, a Messeliától délnyugatra húzódó területen korábban védettséget nem élvező, kifejezetten faanyag-termelésre ültetett nyárfa monokultúra volt. A terület csak néhány éve került a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe. A Parkerdő tájékoztatása szerint a korábban itt nőtt nyárfákat eredetileg azért ültették, hogy a közeli gyümölcsösök által használt szállítóládák alapanyag-ellátását biztosítsák, azonban az azóta idős erdő sok állat fontos élőhelye volt. Az indoklás szerint „a terület fáinak egészségi állapota tavalyra erősen leromlott, a kifejezetten balesetveszélyes ültetvényen nagyon nagy volt a fakidőlés kockázata. Ezért elengedhetetlenül szükséges volt a területen álló faállomány lecserélése és más fafajokkal történő felújítása a környéken lakók, itt kirándulók biztonsága, valamint a terület ökológiai értékének növelése érdekében.”

Tóth Kristóf, a Pilisi Parkerdő szentendrei vezetője arról számolt be, hogy a csapadékos időjárásnak köszönhetően a már elültetett 60 000 darab kocsányos tölgy és más elegyfajok csemetéi nagy arányban megeredtek. Az ültetést mélyszántás előzte meg. A kocsányostölgy, vadalma és más ültetett fafajok idén átlagosan fél métert nőttek; a faültetés szempontjából legkritikusabb első éven a csemeték egy része már túl van.

A terület pontos elhelyezkedése IDE kattintva látható.