Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 21. kedd | Benedek napja

Hírek

 

Preventív szakorvosi szűrések Budakalászon 2023 tavaszán

2023. március 13.

Budakalász Város Önkormányzata támogatásával 2023-ban is igénybe vehetők azok a szakorvosi szűrések, melyek a lakosság egészségmegőrzését és a betegségek megelőzését szolgálják.

Az Önkormányzat biztosítja a helyiséget, a szükséges eszközöket és finanszírozza az orvosok tiszteletdíját. Az Egészségklub önkéntesei végzik idén is a szervező munkát. A szakorvosi szűréseken kizárólag budakalászi lakosú személyek és a város közintézményeiben dolgozók vehetnek részt személyes jelentkezést követően. A szűréseket az Egészségház vérvételi helyiségében végzik.

A szűrőprogramokra mindenki hozza magával a személyi igazolványát, lakcímkártyáját és a TAJ-kártyáját. Felhívjuk figyelmüket, hogy a szűrőprogramokon elsősorban azok vehetnek részt, akik még nem vagy az előző szűréstől eltelt egy éven túl vették igénybe a szolgáltatást.

A vizsgálatokra jelentkezni lehet az alább közzétett időpontokban a megadott személyeknél és telefonszámon.

Bőrgyógyászati/melanoma/szűrés:

  1. április 14-től 30-ig péntekenként 8-11 óra között.
  2. május 2-től 30-ig keddenként 9-12 óra között.

A vizsgálatot dr. Buczkó Mónika bőrgyógyász, allergológus, klinikai onkológus szakorvos végzi. A szűrővizsgálat elsősorban a rosszindulatú elváltozások/bőrdaganatok időbeni felismerését szolgálja. Régóta fennálló bőrpanaszokkal az illetékes szakrendelőt keressék fel!

Jelentkezni lehet: hétfői és szerdai napokon 18-20 óra között Jankuly Tiborné Zsuzsánál a +3630/2640637 telefonszámon.

Demencia szűrés:

  1. április 22. szombat 9:00-13 óra 30-ig

A vizsgálatra olyan 60 év feletti személyek jelentkezését várják, akik memóriavesztést, gondolkodási és tanulási képesség zavarát észlelnek magukon. Neurológiai és pszichiátriai kezelés alatt állók ne jelentkezzenek. A demencia kialakulásához hozzájárul az időskori elszigeteltség, inaktív, mozgásszegény életmód, valamint egyes betegségek is, mint például a vitaminhiány, alkoholizmus, pszichiátriai betegségek stb.

A vizsgálatot dr. Göbl Richárd neurológus szakorvos végzi. Polgármester úr, mint az Alzheimer Café rendezvénysorozat védnöke, fontosnak tartja a demenciával élők kiszűrését, ezért szabadidejében, önkéntes felajánlással végzi el ezt a vizsgálatot.

Jelentkezni lehet dr. Csobod Juditnál hétfői és szerda napokon 18-20 óra között a +3630/5642348-as telefonon.

Szemfenék szűrés:

  1. április 26-án, szerdán 13-tól 17 óráig.

2023 május 10-én, szerdán 13-tól 17 óráig.

A szűrés helye a jól felszerelt OPTIKALÁSZ OPTIKA szaküzlet (Budakalász, Budai út 18.),

jelentkezni is itt lehet, nyitvatartási időben hétfőtől, péntekig a 06-26/342-703-as telefonszámon.

Az életkor növekedésével egyes szembetegségek (zöldhályog, szürkehályog) előfordulásának nő a gyakorisága. Ezért is fontos, hogy prevenciós szűrésre kerüljön sor, mégpedig a szemfenék vizsgálatával és a szemnyomás mérésével. A vizsgálatot dr. Dienes Lóránt PhD szemész szakorvos végzi.

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy a vizsgálat célja kizárólag a SZŰRÉS, a szakorvosnak idő hiányában nincs lehetősége foglalkozni az akut és krónikus szembetegségekkel, ezzel a körzeti szakrendelőt keressék fel. Hálás köszönet illeti Dr. Dienes Lórántot és az Optikalász Optika vezetőjét, Fábián Nórát és csapatát, akik a szűrési alkalmakat INGYENESEN ajánlották fel a budakalászi lakosság részére.

Érszűkület-mérés vizsgálatra későbbi időpontban tudunk majd jelentkezi, ugyanis a szükséges műszerek hitelesítése és tesztelése folyamatban van. A nőgyógyászati szűrésre remélhetőleg ősszel sor kerülhet.

Az Egészségklub által szervezett hagyományos szűrőnapon 2023. április 21-én, pénteken a Faluházban 14-től 18 óráig vércukor, koleszterinszint és vérnyomás mérést végzünk. A szentendrei Egészségfejlesztési Iroda is jelen lesz, állapotfelmérést végeznek Inbody készülékkel és a kiértékelést követően életmód-tanácsokat adnak.