Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. augusztus 12. péntek | Klára napja

Hírek

 

Rakétasebességű kormányhivatali döntések a Lupa parkolóról

2020. május 19.

Május elején felpörgött a Pest megyei kormányhivatali gépezet, sorra születtek a Lupa strandot kiszolgáló óriásparkolóról a hatósági döntések. 

A strand- és a parkolóprojekt előkészületeiről, valamint a parkoló útügyi és környezeti-vízjogi engedélyezési folyamatairól többször hírt adott már a média. Olvasható, hogy az önkormányzati választások előtt a kialakult helyzetért a parkolóüzemeltető cég projektvezetője és a Lupa-strand tulajdonosa egybehangzóan a hatóságokat és a „gyanús politikai ambíciójú” budakalászi civileket hibáztatták, a november végi, később megsemmisített eredményű környezetvédelmi teljesítményértékelési eljárás során megtartott közmeghallgatáson pedig ugyancsak másokat okoltak.

Április elején a parkoló környezetvédelmi engedélyezési folyamatában a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának határozatát másodfokon megsemmisítette a hatóság, mert a vízügyi és vízvédelmi szakhatóság megállapítása szerint továbbra sincs olyan érdemi műszaki vizsgálatból származó adat, amelyek alapján a parkoló alatti ivóvízbázis elszennyeződése kizárható lenne. Erről a vízbázisról 14 dunakanyari települést látnak el ivóvízzel, köztük Budakalászt és Ürömöt is, de ez a környezetvédelmi lába a történetnek, ami még folytatódik.

A parkoló forgalomba helyezését eredményező útügyi engedélyezés egy másik eljárás, mert nem csak a környezetvédelmi engedélyek, hanem a parkolóval kapcsolatos útügyi-építési engedélyek is hiányoztak. 2017-től minden strandszezonban folyamatosan autók álltak a parkolóban, 2019 februárjától pedig a parkolót ki is vonták a forgalomból. A parkolóhasználat jogalapja csak a mostani fennmaradási és forgalomba helyezési engedélyezési eljárásban született meg. A hatóságokra már nem lehet panasz, most rakétasebességgel pörögtek az események.

Ez ugyan nem a környezetvédelmi eljárás, de egyebek mellett itt is ellenőrizni kell az óriásparkoló területére érvényes helyi környezetvédelmi és területrendezési szabályok betartását. Erről még 2019-ben Budakalász város jegyzője két esetben adott ki határozatot, és a nem megfelelőség miatt mindkétszer elutasítót. Ezeket a döntéseket a Pest megyei Kormányhivatal most 2020. május elején megsemmisítette, és még ugyanazon a napon az éppen folyamatban lévő eljárásban a budakalászi jegyző helyett az ürömit jelölte ki szakhatósági állásfoglalásra. A Kormányhivatal nyolc napot adott Budakalásznak arra, hogy a rendelkezésére álló információkat megossza az ürömi jegyzővel. Határidőn belül ez elektronikus és postai úton is megtörtént. 

A dokumentumok áttanulmányozására azonban nem sok idő maradhatott, mert a kézbesítés napján, május 13-án, 11 óra 40 perckor az ürömi jegyző kiadta a szakhatósági hozzájárulását. Az elektronikus időbélyegzés szerint százhatvannyolc perc elteltével pedig, egyebek mellett erre a szakhatósági véleményre is alapozva, a Pest megyei Kormányhivatal KFF Útügyi Osztálya már ki is küldte a parkoló fennmaradását és forgalomba helyezését engedélyező határozatát. A Tanú című filmet idéző figyelemre méltó körülmény, hogy a határozat keltezése 2020. május 11-e, míg az ezt megalapozó, és a határozatban is nevesített ürömi szakhatósági állásfoglalás kelte csak másnapi, azaz 2020. május 12-i.

A továbbiakban kizárólag bírósági úton, közigazgatási per keretében van helye jogorvoslatnak. A kiadott 2020 májusi végzések és a határozat itt elérhető.