Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Rangos építészeti pályázat budakalászi témában

2018. október 17.

Budakalászt érte az a megtiszteltetés, hogy a Magyar Művészeti Akadémia itteni témát választott idei pályázata tárgyaként.

Az MMA Építőművészeti Tagozata „BUDAKALÁSZ MAGJA – 2018″ címmel nyílt, építészeti tematikájú pályázatot hirdetett meg. Az idei kiírás tartalmi, építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattétel Budakalász Kálvária-domb terület hasznosítására.

Az MMA tagozata 6 éve hirdet pályázatot 40 év alatti, fiatal építészeknek. A pályázat ötletpályázat. Célja a fiatal építészeknek „feldobott” téma alapján egyfajta szellemi torna. Ilyen volt Zebegényben egy alkotótábor, Székesfehérváron a hajdani koronázótemplom tervezési feladata. Idén az Akadémia kétnapos konferenciát rendezett a műemlékek sorsával kapcsolatos kérdésekről, ehhez is igazodik a pályázat témája.

Jó lenne ezt a település szempontjából fontos, kiemelt helyet a település más részéről is láthatóan megjelölni, ugyanakkor nem cél a templom újjáépítése. Ez a kiírás leghatározottabb eleme. A többi ötlet: lehet-e itt bármilyen közösségi programokat és az ehhez esetleg szükséges kiszolgáló kisebb létesítményt (pl. mosdót, raktárt vagy egy ifjúsági klubot) elképzelni bárhová, akár az ott található, meglévő lakóépületek funkcióváltásával? 
A terület a Katolikus Egyházé, bármilyen változtatás csak a tulajdonos akaratával lehetséges. Bármilyen változtatáshoz az Önkormányzat akarata és vélhetően forrása szükséges. Azt jelenti, ami eddig is történt: nem kis erőfeszítéssel egy gazos, jellegtelen területből egy kulturált park lett, zöldfelülettel, játszótérrel.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=62&v=rmIAMBoDU2E

http://www.mma.hu/palyazatok/-/content/10180/1/budakalasz-magja-%E2%80%93-2018