Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Reggeltől estig, nap mint nap

2022. november 28.

Budakalászon nyolc városrendész dolgozik, egy-egy műszakban általában hárman óvják a közrendet. Van aki a térfigyelő kamerák felvételeit figyeli a központban; van, aki az utcákon tájékoztat, ellenőriz, felhívja a figyelmet; vagy éppen egy szabálysértést szankcionál. A városban gyakran találkozunk velük, de keveset tudunk arról, milyen sokrétű és felelősségteljes munkát végeznek.

A munka roppant összetett, komoly felkészültséget igényel. Fetterné Ferenczy Beatrix, a Környezetvédelmi és Rendészeti Iroda vezetője kérdésünkre azt is elmondta, hogy a rendészek különleges helyet foglalnak el a lakosok bizalmi skáláján. Sokan a legkisebb gyanú esetén is azonnal telefonálnak nekik, így sikerült például a közelmúltban egy a lakásában elesett idős férfihez bejutni, mentőt hívni és elkerülni a tragédiát. Kérte is, hogy biztassunk mindenkit erre, mert a legtöbb rendészeti esetben a gyors reagálás kulcsfontosságú az eredményes felderítéshez.

NOVEMBERTŐL DR. ÁBRAHÁM ZSOLT VEZ ETI A VÁROSRENDÉSZET MUNKÁJÁT

 

Dr. Ábrahám Zsolt

Szüleim 1973-ban költöztek Budakalászra, 1975-ben születtem, 2001-ig folyamatosan, majd ezt követően kisebb-nagyobb megszakításokkal Budakalászon éltem, élek. Eddigi pályafutásom során hivatásos pénzügyőrként a Vámés Pénzügyőrségnél, majd a jogi diploma megszerzése után a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is dolgoztam. Erre az életkorra kialakult az emberben egy lokálpatrióta életérzés, tenni akarás. Átértékelődött bennem, hogy mi az igazán értékes és lényeges az életben és mi az, ami kevésbé. E gondolatok mentén alakult ki az elhatározás, hogy csatlakozom a városrendészet kötelékéhez. Kollégáimmal közösen felügyelem, óvom a lakóövezeteket, a közösségi terek biztonságát, azokat a természeti értékeket amik körbevesznek minket. Bejelentések alapján megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy a problémás helyzeteket mindenki megelégedésére, szakszerűen, de humánusan megoldjuk. A kollégákkal kiváló a munkakapcsolat, és a korábbi vezető, Hágel Ferenc szakmai tanácsaira pedig a továbbiakban is számíthatok. A budakalásziakkal sokszor találkozunk, bizalmukat, segítségüket a munkánkkal fogjuk meghálálni.

A rendészek puszta jelenléte is már növeli a közbiztonságot. A közterületeken való jelenlét mellett minden nap ellenőrzik a játszótereket, például még a hinták csavarjait is, hogy emiatt se történjen baleset. Felügyelik a fitneszparkokat is, de a temetőket is minden nap bejárják. A hulladékszolgáltatóval együttműködve ugyancsak a rendészet feladata ellenőrizni, hogy, megfelelő körülmények között történik a folyékony hulladékok elszállítása. Bár az illegális tüzelőanyagok égetésének ügyében a Kormányhivatal az illetékes hatóság, azonban ők messze vannak, nem találkoznak naponta a lakosokkal, így nem is tájékozódhat a légszennyezésről. A rendészek önállóan és ha erre jelzést kapnak, minden esetben dokumentálják az ilyen eseteket és át is adják az adatokat a Kormányhivatlnak.

A túlsúlyos gépjárművek behajtásának engedélyeztetését vagy a közterületfoglalást is ők engedélyezik és ellenőrzik, és a feladatkörük része az állattartás körülményeinek ellenőrzése is. A vitás esetekben ilyenkor a hatósági állatorvos bevonásával járnak el.

Budakalász 25 négyzetkilométeres területe különösen tagolt, autóval is nehéz bejárni. A rendészeti autók egy átlagos napon akár száz kilométert is megtesznek annak érdekében, akár a Berdóban vagy a Duna-parti kevésbé forgalmas helyeken, az egymástól távolabb elhelyezkedő házak vagyonbiztonságát is segítsék a jelenlétükkel.

Az Omszk tó környéke is sok figyelmet követel. Sokan vannak, akik nem Budakalászról jönnek ide, jól érzhető a különbség az ittlakók és a látogatók magatartása, a környezethez való viszonya között. A járőrök városszerte folyamatosan ellenőrzik a járdák állapotát, a fákat, növényzetet, vagy az illegális szemétlerakást is. A III. kerületi, de a Budakalász városhatárához közeli durva illegális szemétlerakást például többször is jelentették – annak ellenére, hogy az fővárosi terület. Bár a bevásárlóközpont területe sem közterület (közforgalom számára megnyitott magánterület), a szelektív hulladékgyűjtőnél tapasztalható rendszeres illegális hulladéklerakást itt is rendszeresen ellenőrzik. A HÉV megállók környéke is gyakori célpont. Itt szinte mindig lenne értelme a jelenlétnek, de erre nincs lehetőség. A hamarosan mindhárom budakalászi megállóba kikerülő térfigyelő kamerák hasznos segítőtársak lesznek a rendfentartásban.

Amikor a nyári aszályban a Prekobrdon kigyulladt egy magántelek, szintén a budakalászi városrendészeknek volt köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. A hatalmas szárazság miatt könnyedén továbbterjedhetett volna tűz a lakott terület felé, de a tűzoltók kiér kezéséig a kollégáknak sikerült ezt megakadályozni.

A rendőrség kapacitásgondjai miatt egyre több teher hárul a városrendészekre. Persze nem lehet minden állami feladatot átvállalni és a városrendészet nem is bűnüldöző szerv. Mégis, munkájuk talán legnagyobb haszna a bűnesetek és a balesetek megelőzése. Városunk közbiztonsága a környező településeknél ugyan jobb, de nem dölhetünk hátra, mert a megélhetési bűnözés szoros kapcsolatban áll a romló gazdasági helyzettel. A rendészeti munka fejlesztése, a megelőzés eredményességének javítása tehát továbbra is kiemelt prioritás. A városi gazdálkodást a központi elvonások és a romló körülmények több fontos területen is takarékosságra kényszerítik, de a városrendészeken nem kíván spórolni a városvezetés.

A rendészek egyébiránt vizsgát tett köztisztviselők. Jellemzően nem pályakezdők, többen rendőri múlttal, biztonságtechnikai ismeretekkel is rendelkeznek. A rendészcsapat vezetője ráadásul jogász is. Dr. Ábrahám Zsolt kérdésünkre elmondta: Budakalászon számos közterületet figyelő kamera működik. Többek között az intézményeknél, az Omszk parkban, a városba bevezető utak mellett és az utak forgalmasabb csomópontjain, de nemsokára valamennyi HÉV megállókban is kiépül a kamerarendszer. Az egyszerre szolgálatot teljesítő rendészek közül egy általában a központban folyamatosan figyelemmel tartja a közterületi kamerák képeit. Ezeket egyébként folyamatosan rögzítik és a jogszabályban előírt ideig megőrzik. Kizárólag a rendőrség kérésére adja ki a rendészet, a bűnüldöző szervek pedig rendszeresen élnek is a lehetőséggel.

Nyár elején egy kábítószer hatása alatt álló fiatal a József Attila utcában autókat rongált meg, a rendészek a kamerafelvételek segítségével szinte azonnal elfogták. A Szentistvántelepi templombetörés tettese is szintén a felvételek segítségével néhány órán belül kézrekerült. A budakalászi kamerák felvételei pedig rengeteg környékbeli bűncselekmény felderítését is segítették már. A városrendészet és a rendőrség között amúgy is nagyon szoros az együttműködés.

A szerteágazó rendészeti feladatokat jól jelzi, hogy a nyári viharok idején menekülő kutyákat is ők fogják be és adják át az aggódó gazdiknak. A kóbor állatok egyébként – amennyiben az állatok gazdája nem jelentkezik és nem leolvasható a bennük lévő chip – a szentendrei gyepmesteri telepre kerülnek, ahol biztonságban várhatják az értük jelentkezőket.

Nem gondolná az ember, de olyan is előfordul, hogy Budakalász utcáin eltéved valaki. Természetesen ittas emberek is vannak közöttük, de most nem erre gondolok. Utolsó ilyen esemény egy idősebb hölgy volt, aki több, mint tíz éve járt utoljára a városban. Keresett valakit, de nem talált oda. A rendészek beültették az autóba és a kívánt címre szállították.

A rendészek online munkaeszköze a PDA, azaz egy kézi számítógép. Testkamerájuk is van, amelyik rögzíti az intézkedés körülményeit. Van náluk gázspray és bilincs is, de ezek használatára csak szélsőséges esetben kerülhet sor. A rendész ugyanis legtöbbször kér, tájékoztat. De igazoltathat, azaz elkérheti az igazolványunkat és akár bírságolhat is. Ugyan sokszor segíti a bűnülözők munkáját, de feladatkörük közelebb áll a budakalászi polgárok ügyes bajos dolgainak segítéséhez. Reggel hat és este tíz között forduljunk hozzájuk bizalommal: +36 (70) 314 6104.

Urbán Ákos

A cikk megjelent a novemberi Budakalászi Hírmondóban.