Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Rendeződhet a Szentistvántelepi Polgári Kör egykori épületének sorsa

2021. június 17.

Az eljárás ötödik évében elsőfokú ítéletet hirdetett a Szentendrei Járásbíróság az Arany János utca 3. szám alatt álló önkormányzati ingatlannal kapcsolatban. A bíróság kötelezte az alperest, hogy ürítse ki az ingatlant és fizessen meg az önkormányzat részére közel 10 millió forint elmaradt lakbért és annak kamatait. Az alperes viszontkeresetét a bíróság elutasította.

A bíróság ítéletében kötelezte az alperest, hogy 30 napon belül az ingatlant ürítse ki, és adja át, illetve 15 napon belül fizessen meg az önkormányzat részére a 2016. augusztus 12. napjától 2021. március 31. napjáig lejárt 9.957.143 forint lakásbérleti és használati díjat, valamint ennek esedékes késedelmi kamatát. 2021. április 1-től a lakás kiürítéséig kötelezte az alperest, hogy minden hónapban 200.000 forint használati díjat fizessen.

Alperes viszontkeresetében 20 millió forint megfizetésére kérte kötelezni az önkormányzatot részben jogalap nélküli gazdagodás, részben biztatási kár címén. Alperes egyebek mellett arra hivatkozott, hogy 2011 nyarán, még a felújítások előtt szóban megállapodott Rogán László akkori polgármesterrel, hogy megvásárolhatja majd az ingatlant. A bíróság a viszontkeresetet elutasította. Az ítélet nem jogerős, a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezésnek van helye.

Budakalász Város Önkormányzata 2011. augusztus 12. napján 5 évre kötött bérleti szerződést az alperessel. A határozott idejű szerződés lejárta előtt 2016 májusában az önkormányzat tájékoztatta az alperest, hogy a lakásbérleti szerződést az önkormányzatnak nincs szándékában meghosszabbítani, egyben felszólította, hogy 2016. augusztus 31-ig a lakást kiürített állapotban szolgáltassa vissza. A felszólítás ellenére az alperes az ingatlant nem hagyta el és azóta is használja. A per ezért indult.

A telket és a 123 nm alapterületű ingatlant a Szentistvántelepi Polgári Kör vásárolta, illetve építtette, majd az épület később is különféle közösségi célokat szolgált. Az épületen lévő emléktáblaavatás évfordulójáról nemrég beszámoltunk.